Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Sluta gnissla tänder – övningar som hjälper

17 jul, 2014 
Charlotte Silfverberg
Tandgnissling kan ge smärta.
Bruxism - att gnissla eller pressa tänder - anses vara orsaken till en femtedel av all spänningshuvudvärk. Här är träningen som hjälper!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tandvårdshögskolan i Malmö har utarbetat ett träningsprogram som kan hjälpa tandgnisslare.

Käkövningar för dig som gnisslar tänder

1. Slappna av och sänk axlarna.

2. Låt underkäken vila, ”tappa hakan” och låt den hänga fritt i sin egen tyngd så det bildas ett par millimeter mellan tandraderna men utan att gapa. Tona på bokstaven ”m”.

3.

a. Gapa och stäng munnen.

b. För underkäken så långt som möjligt framåt och sedan tillbaka.

c. För underkäken så långt du kan sidledes åt båda hållen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

4. Gör samma rörelser som i övning 3 men mot lätt motstånd med handen så här:a. Håll en knuten hand under hakan när du gapar.b. Håll emot med tummen mot hakspetsen när du för underkäken framåt.c. Håll emot med tummen mot hakans högra och vänstra sida när du rör käken åt sidorna.Hur blir jag av med dålig andedräkt?Läs mer

5. Gapa. Placera ena handens pek- och långfinger ovanpå underkäkens framtänder. Försök bita ihop men bromsa rörelsen genom att pressa fingrarna ovanifrån mot tänderna. Håll kvar underkäken några sekunder i slutläget.

Annons

6. Gapa stort. Tänj därefter upp munnen ytterligare genom att pressa fingrarna mot underkäkens framtänder.

7. Gör motsvarande med överkäken genom att ta spjärn med tummarna mot överkäkens tänder för att föra ner underkäken en liten bit.

8. Kontrollera i en spegel att underkäken rör sig rakt utan att glida åt höger eller vänster när du gapar eller när du för den framåt.

Försök undvika alla rörelser som ger käkledsknäppningar. Gör inte heller rörelser som gör ont.

Gör varje rörelse cirka tio gånger i följd och hela rörelseprogrammet minst två gånger per dag. Om du har möjlighet så avsluta programmet genom att vila på rygg i fem minuter till en kvart. Slappna av och tappa hakan genom att tona på m-ljudet.

Sköt om dina tänder.
Sköt tänderna noggrant så kan du slippa många problem. Foto: Shutterstock
Annons