Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Smärthanteringskurs hjälpte mot kronisk värk

15 jul, 2019 
Redaktionen
Porträtt av Lisbeth med äng i bakgrunden
Svår kronisk smärta förändrar nervsystemet, kroppen och hela livet. Lisbeth Johansson bet ihop i många år. Till slut fick hon effektiv hjälp att hantera sin värk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lisbeth Johansson har värk i kroppen sedan många år. Hon har bitit ihop och jobbat på tills det blev för mycket. En smärthanteringskurs vid Blekingesjukhuset i Karlshamn blev vändpunkten.

– Här fick jag rätt hjälp och stöd. Nu förstår jag att jag måste ta hand om mig själv också, säger hon.

Lisbeth bor med sin man Mats i ett trevligt radhus i Karlshamn. Båda är kreativa och intresserade av kultur av alla de slag. Trots sin långvariga värk har Lisbeth försökt göra det hon tycker är roligt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi spelar lokalteater och jag sjunger i kör. Det är tur att jag har en stöttande make.

Problemen började redan när sonen Victor föddes för 28 år sedan. Det var en svår förlossning och efteråt fick hon kvarstannande värk i hela kroppen.

– Jag var jättetrött, helt kraftlös och hade svårt för att gå. Jag fick även högt blodtryck i samband med graviditeten.

Annons

Drabbades av bröstcancer

Livet rullade på och Lisbeth hade fullt upp med att ta hand om sin lille son. Hon sköt bort trötthet och värk, försökte att inte låtsas om det.

– Jobbet har alltid betytt mycket för mig och jag har varit enhetschef inom omsorgen sedan 1980, säger Lisbeth som har engagerat sig mycket i äldreomsorgen och hemtjänsten.

– Jag gillar när det händer mycket och är full fart. Det har alltid varit mycket att hålla i huvudet, problemlösningar, arbetsledaransvar, att ordna så att allt fungerar både för vårdtagare och personal. Mina arbetsdagar har varit ganska långa.

Bara att få prata med andra med liknande erfarenheter blev en läkande upplevelse

För fyra år sedan drabbades Lisbeth av bröstcancer. Operation och cellgifter tog på krafterna. Men Lisbeth trodde optimistiskt att livet skulle bli som vanligt när allt var över. Att hon skulle kunna jobba på för fullt som om ingenting hänt. Men det blev inte så.

Lisbeth tillsammans med maken Mats
Maken Mats är ett stort stöd för Lisbeth.

– Varken kroppen eller huvudet orkade med riktigt. Det var frustrerande och jag mådde dåligt på alla sätt, inte bara på grund av värken utan även mentalt, när jag inte klarade av lika mycket som tidigare.

Annons

Sömnen hade länge varit upp och ner.

– Jag funderade alldeles för mycket, låg och grubblade och ältade. Jag blev starkt berörd och rubbades lätt av olika händelser eller av hur andra personer mådde. När några av mina vänner blev sjuka oroade jag mig så att jag fick mer ont av min egen värk.

Under många år har Lisbeth sett till att flera av medarbetarna inom äldreomsorgen som drabbats av långvarig värk har fått hjälp genom smärt-rehab på Blekingsjukhuset i Karlshamn. Nu var det hennes egen tur att söka hjälp. Men det satt långt inne.

– Till slut bad jag min läkare att skriva en remiss.

Hösten 2016 fick hon möjlighet att delta i en åtta veckor lång smärthanteringskurs.

– Kursen var väldigt bra. Vi var åtta personer i min grupp, i olika åldrar och med varierande problematik, men vi hade mycket gemensamt. Bara att få prata med andra med liknande erfarenheter blev en läkande upplevelse. Vi har både skrattat och gråtit tillsammans.

Annons

Lättare att slappna av

Personalteamet lärde ut vad smärta är, hur den fungerar och vad den kan göra med en människa.

– Här mötte vi förståelse och ett team med gedigna kunskaper om smärta och värk. De lyssnade och tog oss på allvar. Sedan fick vi prova olika metoder och övningar för att se om det kunde hjälpa oss att må bättre. Det var avslappning, andningsövningar, stavgång, kostråd, tips för bättre sömn, olika vägar att förändra sitt tankesätt, rörelser, yoga, qigong och mycket annat.

Lisbeth blev medveten om var just hennes smärta och stress kom ifrån.

– Jag insåg hur jag ignorerat mina egna behov och min kropps rop på hjälp och bara kört på. Jag blev medveten om min känslighet och att jag behöver ta hand om mig.

En grupp människor tränar yoga i en park
Att regelbundet röra på kroppen, med yoga och annan träning, är viktigt för vår hälsa.

Hon märkte att medicinsk yoga och avslappning lindrade smärtan.

– Jag var lite fundersam innan jag började på yogan och jag var orolig för att jag inte skulle klara av att sitta på golvet. Men det gick bra att sitta på en stol under yogapasset. Nu har det blivit lättare att slappna av och andas.

Annons

Lisbeth bestämde sig för att börja försöka få in mer vardagsmotion i sin tillvaro och började gå långa promenader.

– Jag har lärt mig att ta små pauser regelbundet. Numera tar jag en timmes lunchrast mitt på dagen och går ifrån jobbet och får lite frisk luft. Förut hade jag svårt för att gå hem i tid. Nu har jag minskat min arbetstid till 75 procent och försöker att hålla det så.

Även Lisbeths sömn har blivit bättre.

– Det är tack vare avslappningsövningarna som jag lärde mig på kursen. Jag fortsätter med mediyogan och märker att den verkligen gör skillnad!

Yogainstruktören: Rörelse och rätt andning hjälper kroppen läka

Allra viktigast är att vi lär oss att andas rätt. Den djupa medvetna andningen är den röda tråden som lugnar oss och då minskar stress och smärta, säger Tina Rhodes Sunesson, instruktör i medicinsk yoga, bland annat för personer med långvarig smärta.

Annons

– Behovet av att röra sig och mjuka upp kroppen är väldigt stort oavsett om vi har en smärtproblematik eller inte. Vi har så lätt att tänka negativt om oss själva, älta gammalt och oroa oss för framtiden. Det leder till känslor av ledsenhet, sorg och rädsla och detta försämrar vår läkningsförmåga.

Tina Rhodes Sunesson, instruktör i medicinsk yoga under en yogaklass.
Tina Rhodes Sunesson, instruktör i medicinsk yoga.

Enligt Tina kan det i vårt undermedvetna finnas rädslor som spjärnar emot så att vi inte vågar bli friska. Destruktiva krafter som vill hålla oss kvar i smärta, sjukdom och lidande. Förändring kan kännas riktigt skrämmande efter lång tids sjukdom och smärta. Vi kan tro att vi inte är värda att ha det bra. Får vi hjälp att ta tag i dessa negativa idéer och börjar sätta värde på oss själva, har vi större chans att må bättre.

Annons

– Tankens kraft är väldigt stark och det kraftfullaste man kan göra är att tänkar: Jag kan läka mig själv, min kropp har den förmågan.

Vad är medicinsk yoga?

Medicinsk yoga, även kallad mediyoga, bygger på kundalinyogan som utvecklades i norra Indien och Tibet för flera tusen år sedan. Göran Boll har utvecklat metoden i Sverige och satt ihop yogapass med olika övningar för olika problem. Vid Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm har det sedan 2010 gjorts forskningsstudier på effekten av mediyoga. De resultat som uppnåtts på personer med stress och smärta är så pass goda att metoden numera lärs ut till vårdpersonal som arbetar med rehabilitering.

Vad innebär långvarig smärta?

Långvarig smärta är som en lök. Det har börjat med en skada, ett trauma, en sjukdom eller händelse som utgör kärnan och sedan byggs det på, lager på lager genom åren. Efter år av smärta och värk blir hjärnans smärtmottagare överkänsliga. Minsta lilla händelse triggar igång värken. För många styr smärtan hela livet. Man blir orolig och försiktig. Man blir mindre aktiv, får sämre styrka och kondition, sover sämre och blir tröttare. Sedan blir man kanske sjukskriven, får sämre ekonomi och skuldkänslor för att man är sjuk. De negativa tankarna mal och man mår allt sämre både fysiskt och psykiskt. Det blir en ond cirkel.

Annons

40 procent drabbas av smärta

Kroppssmärta är ett samlingsnamn för värk från exempelvis muskler, leder, rygg, axlar och nacke.

En Novus-undersökning på uppdrag av Ipaflex visar att 40% av svenskarna lider av kroppssmärta varje vecka. 22% uppger att de dagligen har värk i rygg, axlar, nacke, muskler eller leder. Det finns även en skillnad mellan könen, då kvinnorna i högre grad uppger att de har kroppssmärta varje vecka, 47% jämfört med 32% av männen.

Källa: Novus

Av Stina Helmersson

Foto: Ewa Stackelberg

Annons