Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Snabbguide – det här är klimakteriet!

19 jul, 2017 
Charlotte Silfverberg
Det händer alla kvinnor, men hur funkar det egentligen? Vilken är den vanligaste åldern att hamna i klimakteriet och vad är det som sker i kroppen? Här får du en snabbguide in i övergångsåldern!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är klimakteriet? Här får du svaren!

Klimakteriet kallas också övergångsåldern. Det är den tid i livet när mensen upphör. Den sista mensen kallas för menopausen. Den brukar inträffa i genomsnitt vid 51 års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder.

Under klimakteriet förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen. Mängden östrogen i kroppen varierar under livet. Före puberteten är halterna mycket låga. Efter den första mensen följer cirka 40 år med varierande höga halter av östrogen. Därefter sjunker halten östrogen och stannar på en konstant låg nivå ungefär tills man dör.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Östrogen påverkar många organ i kroppen, till exempel slemhinnorna i livmodern, slidan, urinrör och blåsa, skelettet och hjärnan. Den minskade mängden östrogen under klimakteriet gör att du kan få till exempel:

Värmevallningar.

Svettningar.

Humörsvängningar.

Sömnproblem.

Torra och sköra slemhinnor i slidan.

Urinvägsbesvär.

Så småningom ökad risk för benskörhet.

Av Susanna Hauffman

Annons