Artikeln innehåller reklamlänkar

Soleksem? Så behandlar du de kliande utslagen

En kvinna njuter av solen, en annan kvinna kliar på irriterande soleksem.

Foto: TT

Brukar du få kliande utslag när du har varit ute i solen? Det kan vara soleksem! Här är allt du behöver veta om symtom, orsaker och behandling av soleksem.

Har du någon gång varit ute i solen, för att några timmar senare upptäcka små, kliande blåsor (eller prickar) på huden som varit utsatt för strålarna?

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar
Slå på ljud

Du har du antagligen fått soleksem, eller solallergi som det ibland kallas.

Vad är soleksem?

Man vet inte exakt varför vissa får soleksem och inte andra, men man tror att det kan vara en typ av allergisk reaktion. Solens UVA-strålar kan trigga immunförsvaret att skapa en inflammation i huden, som visar sig som kliande blåsor och röda partier. Soleksem är inte farligt, men ett tecken på att du borde vara försiktig i solen – som du vet kan för mycket tid i solen utan skydd öka risken för hudcancer.

Symtom på soleksem:

Symtomen brukar vanligtvis dyka upp några timmar efter exponering för solen, men kan även dröja dagar med att visa sig. Här är de vanligaste symtomen:

  • Små, små blåsor
  • Klåda
  • Röd, irriterad hud
  • Vanliga områden är armar, handryggar, ben och bröst

När får man soleksem?

Sol eksem kan man får när som helst i livet, barn som vuxen. Dock är det extra vanligt att man får det på vår och försommar, eller om man åker på skidresa i solen. Tillfällen när huden inte hunnit vänja sig vid strålningen och du antagligen är extra blek, som när du åker på en solresa på vintern.

Vem får soleksem?

Ungefär 20 procent av Sveriges befolkning drabbas av soleksem. Det är vanligare hos kvinnor är män, och vanligare hos dig med ljust pigment. Det tycks även finnas en ärftlighetsfaktor bakom vem som drabbas.

I de flesta fall brukar besvären minska med åldern, på grund av att huden vänjer sig och blir tåligare.

Hur ser soleksem ut?

Det kan se väldigt olika ut från person till person. Här är en bild på soleksem:

Soleksem kan visa sig som blåsor.

Soleksem kan visa sig som blåsor, armar och ben är vanliga ställen att få det.

Foto: TT

Barn får lättare alla typer av solskador än vi vuxna, då deras pigmentering inte är lika effektiv som en vuxens. Därför är det extra viktigt att skydda de små från solens strålar, med solskyddsfaktor/spf, täckande kläder och skugga. Annars kan de se ut så här efter en dag på stranden:

Soleksem bebis

Soleksem på ett barn. Blåsorna kan klia väldigt mycket.

Foto: TT

Soleksem påminner väldigt mycket om värmeutslag, skillnaden är att värmeutslag inte kliar.

Hur undviker man soleksem?

Vet du med dig att du brukar få soleksem varje vår kan det vara en bra idé att gradvis trappa upp tiden du spenderar i solen, för att inte chocka huden på en gång. Låt din hud vänja sig vid de allt starkare strålarna.

Du kan också undvika solen när du inte måste vara i den. Tänk på att välja skuggsidan på uteserveringen eller trädgårdspartyt, till exempel.

Välj också kläder som täcker de delar du brukar få eksemen på, det ger ett effektivt skydd.

Hur kan man behandla soleksem?

Det finns några receptfria läkemedel på apoteket som kan hjälpa.

  • Till att börja med: Välj ett solskydd med hög spf, det kan fungera både förebyggande och behandlande – så tyck inte att det redan är kört när du fått utslagen – smörj!
  • Kylbalsam kan lindra obehag i huden och svalka när du märker att klådan börjar komma. Det fungerar även med annan kylande kräm.
  • Hydrokortison, en svag kortisonsalva, kan lindra klådan. Smörj på det utsatta området morgon och kväll.

Är du extra känslig mot solen? Det finns särskilda produkter för din hudtyp, som detta solskydd från ACO med spf 50. Läs mer och köp här (länk till butik).

Källa: ACO, 1177 Vårdguiden, TV4

Så solar du säkert – 5 enkla råd
Astrologen: Så blir din kärlekssommar!