Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sova naken – därför är det bra för dig

24 jul, 2019 
Moa Bejersten
Kvinna sover naken
Det finns många hälsofördelar med att sova i bara mässingen, inte minst i sommarvärmen. Så släng av dig pyjamasen och ge nakensovning en chans!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bra sömn är en av de viktigaste faktorerna för vårt välmående. Sover man gott så känns livet helt enkelt lite enklare. Du kanske inte har provat att sova naken men det kan faktiskt ge din hälsa en skjuts.

Se också: 5 saker du känner igen om du har svårt att sova

5 saker du känner igen om du inte kan sovaBrand logo
5 saker du känner igen om du inte kan sova

Varför sover man bättre naken?

Temperatur

Är vi varma på natten sover vi sämre och kroppen reglerar temperaturen bättre utan lager av kläder. Forskning gjord vid University of Amsterdam visar att vi somnar lättare och vaknar upp mer sällan vid svalare kroppstemperatur.

Annons

Blodcirkulation

Tajta nattkläder eller pyjamasar och nattlinnen som stramar åt stryper blodet från att cirulera som det ska. En hämmad blodcirkulation kan påverka dina muskler och ditt hjärta. När du sover naken förbättras blodcirkulationen och du sover bättre och djupare.

Stress och vikt

Hormonet kortisol förknippas med stress och regleras av kroppstemperaturen. Genom att sova naken regleras kortisolet. En hög nivå av hormonet kopplas till stress, ångestkänslor och depression. Stress försvagar dessutom immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för sjukdom. En hög kortisolnivå kan också leda till ökat matsug och viktuppgång.

Lycka och framgång

Om du sover bra mår du bra och sover du naken blir du mer säker i din kropp. Om du är nöjd med din kropp ökar självförtroendet och du får en bättre självbild. Med gott självförtroende lyckas du troligen bättre i livet.

Annons

Kroppen

Huden mår bra av att andas. Att sova naken kan därför minska risken för hudproblem. Särskilt bra är det för kroppens nedre regioner. Underlivet trivs med att luftas vilket bevarar den naturliga floran och minskar tråkiga infektioner som svamp.

Förhållandet

Hudkontakt utlöser hormoner som smärtstillande endorfiner och oxytocin som får dig att må bra. Om både du och din partner sover nakna stärks förtroendet och den känslomässiga närheten mellan er. Det banar väg för ett bättre sexliv. Studier har dessutom kunnat visa att de som sover nakna tenderar att ha ett lyckligare förhållande överlag.

Steg för steg

Jobbigt att helt sluta med nattplagg? Ta av ett plagg i taget över en period och börja nerifrån. Viktigast är att låta underlivet luftas!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons