Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Värk i kroppen? Så väljer du rätt sovställning efter var du har ont

28 okt, 2021 
Sandra Hiort
Äldre kvinna sover
Att välja rätt sovställning kan hjälpa mot värk i kroppen, eller i alla fall göra att värken inte blir värre på natten. Så sover du bäst beroende på var du har ont.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med tanke på hur mycket tid vi tillbringar sovandes så bör vi kanske lägga lite tid på att se till att vi sover bra?

Vaknar du och har ont i kroppen så kan du behöva justera din sovställning. Likaså kan du behöva anpassa din sovställning efter eventuell smärta du redan har i på din vakna tid.

Se också: Så fungerar sömnhormonet melatonin

Så fungerar sömnhormonet melatoninBrand logo
Så fungerar sömnhormonet melatonin

Det finns ingen optimal sovställning som passar alla alltid, men vi kan ligga på olika sätt som minskar tryck på bland annat nerver och leder i området som gör ont.

Annons

Bästa sovställningen beroende på var du har värk

Har du ont i rygg eller nacke kan en bra början vara att undvika sova på mage. Du kan också behöva börja med att se till att din madrass är lagom fast eller mjuk för just dig, och att du har kudde som passar din sovställning.

Beroende på var du har ont kan du anpassa din sovställning efter värken, för att i alla fall minska risken för att det blir värre. Även om det självklart kan vara individuellt vad som känns bäst.

Men här är bästa sovställningarna för värk på olika ställen i kroppen som kan vara värda att testa, enligt Wellandgood.

kvinna sover i fel sovställning och får ont i ryggen
Kanske kan rätt sovställning göra att du inte vaknar med lika värk.

Har du ont i ryggen? Sov på sidan

Att sova på rygg när man har ont i den kan skapa tryck som gör att det känns ännu mer. En bättre sovställning kan vara att ligga på sidan, med något böjda ben, med en kudde mellan knäna.

Annons

– Att stötta och rikta höfterna på det här sättet kommer att ta bort trycket från din ryggrad, säger läkaren Jaspal Singh till Wellandgood.

Kan du bara sova på rygg kan det hjälpa med en kudde under dina underben.

Har du ont höften? Ligg på rygg

Har du ont i höften kan att ligga på sidan förvärra det, och i värsta fall ge inflammation, speciellt om du sover på hårdare underlag. Testa istället att ligga på rygg med en kudde under dina knän.

Har du ont i nacken? Ha huvudet i rätt sovställning

Vid nacksmärta handlar det ofta om att hitta rätt position för just dig. Sov på rygg eller på sidan men lägg lite extra tid på att välja en kudde som passar din nackes naturliga form. Det kan bli värre om du sover på fel kudde, flera kuddar eller utan kudde då ditt huvud hamnar i en onaturlig ställning.

Källa: Wellandgood

Annons