Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hur farlig är din trötthet? – expertens tips för att sova bättre

14 aug, 2021 
AvMarina Nilsson
Till vänster, en trött kvinna, till höger, till höger, Sofia von der Goltz, läkare och specialist i allmänmedicin
Trött? Eller bara sömnig? Kanske på väg att gå in i väggen, eller är det blodvärdet som spökar? Orkeslösheten är en vanlig orsak till vårdkontakt, och den kräver sitt detektivarbete… Så här löser doktorn trötthetsgåtan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla verkar trötta nuförtiden, och i en familjeläkares vardag så står också orkeslöshet som huvudsakligt symptom för ungefär en femtedel av patientkontakterna.

Långvarig trötthet ska man söka för, brukar det heta, eftersom den kan vara ett tecken på så många olika diagnoser, varav flera allvarliga. Men allra oftast hittas förklaringen inte i kroppen, utan i den egna vardagen.

Se också: Så får du en bättre sömn

Så lyckas du få en bättre sömnBrand logo
Så lyckas du få en bättre sömn

– Vanligast är att trötthet har med till exempel stress på jobbet att göra, eller med relationsproblem, eller för lite sömn och motion. Just vid trötthetsutredningar är det faktiskt sällan som vi hittar någon medicinsk förklaring i kroppen, utan i stället i en överbelastning i patientens liv. Men innan dess finns förstås ett ganska standardiserat provtagningsbatteri som vi tar till för att utesluta eventuella sjukdomar, förklarar Sofia von der Goltz, läkare och specialist i allmänmedicin på Helsa Vårdcentral Laurentii i Lund, som förresten alltid brukar börja med att fråga om patienten själv har några idéer om vad tröttheten beror på?

Annons

Detta gör nämligen att eventuell oro och hälsoångest hamnar på bordet.

– Jag vill exempelvis med en gång säga att det inte är vanligt att cancersjukdomar ger trötthet som ett tidigt symptom, utan det kommer i så fall ganska sent i förloppet.

Sofia von der Goltz är läkare och specialist i allmänmedicin i Lund

Med cancerspöket ur vägen kan vi sedan titta på vad det kan vara i stället.

– När det gäller kvinnor i menstruerande ålder så brukar vi snabbt kolla järn, för att utesluta lågt blodvärde, och det kan vi också göra på äldre kvinnor men kanske inte i första skedet. Vi tar exempelvis en sänka, som är ett mått på inflammation i kroppen och som kan antyda att det rör sig om en autoimmun sjukdom, till exempel muskelreumatism som är vanligt hos äldre. I den gruppen brukar vi också ta ett saltbalansprov, för de äldre kan ibland ha en medicinering som gör att man kissar ut för mycket salt. Sedan kollar vi förstås blodsockret, för att utesluta diabetes, som också ger trötthetssymptom. Andra tester rör ämnesomsättningen, eftersom sköldkörtelsjukdomar också kan yttra sig på det här sättet, förklarar hon.

Annons

Vad kan du göra själv?

Sök förstås hjälp för att ta reda på vad din trötthet beror på. Är det en så kallat ”sekundär trötthet”, så finns det ett medicinskt tillstånd i botten som man behöver komma till rätta med innan tröttheten ger med sig, för detta är en trötthet som inte botas av vila. Men är det en så kallad ”fysiologisk trötthet” (vanligast) så handlar det om en obalans i den egna livsstilen (för mycket stress, för lite återhämtning) och det är en trötthet där mer vila är en del av boten.

– De gamla sanningarna gäller fortfarande. Man ska försöka få tillräckligt med sömn, äta varierat och på rätt tider, och gärna vara ute och gå 30-45 minuter om dagen för att må bra. Men är man bara trött utan några andra symptom, så är det förmodligen ingen fara. Det är inte så mycket att göra åt det, utan man får försöka att acceptera att man befinner sig i en trött period och tänka att den går över. Man kan ju bli trött av att oroa sig för tröttheten också, och det kan lätt bli en ond cirkel. Märker man att så är fallet så är det bättre att kolla upp det, summerar läkaren Sofia von der Goltz.

Många olika orsaker

Det är nämligen skillnad på trötthet och trötthet. Känner du dig trött på det sättet att det känns som dålig kondis och du blir andfådd för minsta lilla? Ja, då har det ofta med blodvärdet och kroppens syresättning att göra. Men är det mer en trög trötthet, allt går långsamt, även tankarna och det känns som att man är i hjärndimma? Då lider du av den trötthet som patienter med bland annat sköldkörtelrubbningar brukar beskriva. Eller är du för trött för att ens göra vardagssysslor och känslig för alla slags krav? Då har din trötthet något gemensamt med den sort som patienter med utmattningsdiagnos vanligen upplever.

Annons

– Depression och utmattning ser man betydligt oftare i dag än för tio år sedan, och där är tröttheten ett utmärkande symptom. De här patienterna beskriver sig själva som otroligt trötta och säger att de kan sova nästan hur mycket som helst utan att känna sig vederkvickta. Är de riktigt knall utmattade så orkar de inte ens plocka ur diskmaskinen och känner en enorm känslighet för alla sorters vardagskrav, förklarar doktor Sofia.

Tre tips för att sova bättre

Sömnbrist är den i särklass vanligaste orsaken till trötthet. Man får inte det antalet timmar som sömnbehovet förespråkar och då blir man trött. Här är den klassiska ”verktygslådan” för att sova bättre!

1. Kartlägg ditt sömnbehov

Sömnbehovet är individuellt, men oftast mellan sex och nio timmar. Hur länge sover du när du under en period får bestämma helt själv, till exempel under semestern? Det antalet timmar speglar ditt unika sömnbehov och är där du ska försöka ligga för att inte gå på minus och bli trött.

2. Undvik skärmar i sovrummet

Detta gäller även tv, eftersom ljuset från dem sägs kunna störa förmågan att komma till ro även efter att du släckt. Även träning nära sömngåendet har en väckande effekt, men ha däremot gärna sunda motionsvanor under tidigare delar av dygnet, för det vet man har en stabiliserande effekt på sömncykeln.

3. En välbalanserad kost

Detta hjälper din kropp att fungera bättre, vilket betyder mindre stress och bättre sömn, så undvik skräpmat och även för mycket alkohol. Ett par glas vin kan visserligen göra det lättare att somna, men leder sedan typiskt till orolig sömn när alkoholen går ur kroppen.

Lätt andfådd? Det har ofta med blodvärdet att göra.

Annons

Det är övervägande kvinnor i yrkesverksam ålder som hamnar i den gruppen. Efter pensioneringen ser man mera sällan utbrändhet som orsak till trötthet. Men då är det i stället vanligare med felmedicinering som orsak.

– Kanske var blodtrycket extra högt när man tog det hos doktorn, och så blev det en för hög dos utskrivet? Då kan man känna sig trött, och när man reser sig upp snabbt så svartnar det för ögonen, eftersom man har drivit ned blodtrycket för långt.

Även för mycket betablockerare orsakar trötthet.

Och så kan det ju röra sig om själva livet...

– Vad man skulle kunna kalla ”livsleda” är en sån sak som ger trötthet. Vi ser det hos äldre, när barn och barnbarn har vuxit upp, och man sitter mycket ensam utan att det händer så mycket. Den här typen av depression ger absolut en trötthetskänsla och är något vi kan behandla, konstaterar doktor Sofia.

Annons

Sju olika sorters trötthet

1. Dålig kondis-trötthet

Blir du lätt andfådd? Den typen av trötthet som känns som dålig kondition har ofta med blodvärdet och syresättningen att göra. Spenatsoppa med ägg är en vardagsrätt som har högt järnvärde!

2. Trög-trötthet

Känner du dig trött och liksom långsam, kanske även trög i magen? Det är några av symptomen på hypotyreos, underproduktion i sköldkörteln, en folksjukdom som berör en halv miljon svenskar.

3. Snark-trötthet

Sömnig? Nickar till lätt, men blir piggare efter en tupplur? Ja då är det troligt att din trötthet helt enkelt beror på dålig nattsömn, som i sin tur kan ha både psykiska och fysiska orsaker. Kanske finns det en stress eller oro i ditt liv. Eller så har du kanske diagnosen nokturi, och behöver gå upp och kissa flera gånger under natten, och blir förstås väldigt trött på grund av det.

4. Arg-trötthet

Att vara trött och irriterad, i kombination med ökad törst, är några av de kända symptomen på diabetes, där de växlande blodsockernivåerna skapar känslomässig irritabilitet.

5. Reaktions-trötthet

Har din kropp gått igenom något jobbigt, en segdragen virusinfektion eller rent av en operation? Sex till tolv veckors trötthet är nämligen inte ovanligt även efter mindre kirurgiska ingrepp.

6. Skör-trötthet

Känns minsta krav jobbigt? Har du jämt nära till gråten? Och går tröttheten inte över hur mycket du än sover? Då beskriver du den trötthet som patienter med olika slags utmattningsdiagnoser har, ofta som en följd av en lång tids överbelastning i livet.

7. Årstids-trötthet

Om tröttheten är kopplad till den mörka årstiden så är det vanligt att känna sig konstant trött och/eller specifikt morgontrött, nedstämd och sockersugen.

Annons