Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Alla går runt och småsnorar – när bör man egentligen stanna hemma?

09 dec, 2021 
Linn Seipel
Kvinna snyter sig
I förkylningstider känns det som att alla går runt och är lite snuviga. I känsliga lägen som detta kan det vara svårt att avgöra vart gränsen går. Så här bör du tänka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Smittspridningen ökar både bland covid-19, influensa och RS-virus – och med all rätt krävs återigen en ökad varsamhet kring sjukdomssymtom.

Men hur ska man tänka om man går runt och småsnuvar lite – men inte känner sig sjuk i övrigt? Vart går gränsen? Så här säger rekommendationerna.

Se också: Det här är de vanligaste symtomen vid långtidscovid

Här är vanligaste symtomen vid långtidscovidBrand logo
Här är vanligaste symtomen vid långtidscovid

Stanna hemma, testa dig – hellre en gång för mycket

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att samtliga – barn som vuxen och oavsett om man är vaccinerad eller inte, har haft covid-19 sen tidigare eller inte – ska stanna hemma om man känner sig sjuk. Med sjuk menas nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller en allmän sjukdomskänsla.

Annons

Rinnig näsa som orsakas av kylan går inte att säga exakt hur man ska förhålla sig till, utan man behöver bäst själv känna sin kropp och ta sitt ansvar för att minska smittspridningen. Samtliga grupper, förutom barn i förskoleålder och personer som haft en aktiv covid-19 infektion inom de senaste sex månaderna, rekommenderas också att testa sig vid minsta oro.

Ska jag stanna hemma om någon i familjen är sjuk?

Det är bara personen som är sjuk i fråga som rekommenderas stanna hemma och testa sig, skriver Folkhälsomyndigheten. I väntan på svar kan övriga symtomfria familjemedlemmar verka som vanligt, men med hög försiktighet.

Om personen i hushållet bekräftats med en covid-19 infektion ska övriga i familjen stanna hemma i minst sju dagar, oavsett om man har symtom eller inte eller är vaccinerad. Dessa ska också testa sig, och kan som symtomfri och vid negativt provresultat återgå till arbete efter denna vecka.

Symtom omikron – torrhosta, feber, svettningar

Flertalet läkare och experter från olika länder har rapporterat in de symtom omikron-drabbade patienter upplever, och generellt är dessa milda jämfört med tidigare varianter.

Annons

Vanligast är att den drabbade känner stor trötthet, men också mild huvudvärk, värk i kroppen och kli i halsen, skriver Expressen som sammanställt flera av dessa uttalanden.

I The Guardian förklarar läkaren Unben Pillay att patienter i Johannesburg där han är verksam upplevt lite mer specifika, om än milda, symtom:

– Vi ser patienter som har torrhosta, feber, nattliga svettningar och mycket ont i kroppen. Vaccinerade personer tenderar att må mycket bättre. Han fortsätter:

– Men det är fortfarande tidigt att säga.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Expressen, The Guardian


Se också: Så här gör du din egen vitaminshot med ingefära

Så gör du din egen vitaminshot med ingefäraBrand logo
Så gör du din egen vitaminshot med ingefära
Annons