Studie: Boxning kan linda Parkinsons sjukdom

Kvinna boxas
Boxning kan vara en väldigt bra träningsform för 
parkinsondrabbade – det visar amerikansk forskning.

Boxningsträning för personer med parkinson förekommer på flera olika platser i världen och numera även här i Sverige, bland annat på Narva boxningsklubb i Stockholm.

– Den träning som erbjuds är dels vanlig boxningsträning – med mycket balans, reflexer, reaktioner, strategi och mjukhet – dels mera ”parkinsoninriktad” träning där även röstträning ingår. Träningen kompletteras med yoga och massage i anslutning till passen, berättar Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningsklubb och certifierad RSB-tränare.

RSB startade i USA

Träningsformen RSB som står för Rock Steady Boxing, grundades av åklagaren Scott Newman i Indianapolis i USA. Han drabbades av parkinson och blev djupt deprimerad. En vän som var boxningstränare tog då med honom till den lokala boxningsklubben för att muntra upp honom. Efter att ha tränat boxning intensivt i ett antal månader upptäckte Scott till sin stora glädje att skakningarna inte längre var lika kraftiga.

– Ryktet säger att han en natt väckte sin fru med orden: ”Look, I am rock steady!” (Titta, jag är stadig som en klippa.) Därav namnet Rock Steady Boxing, förklarar Hans Lindahl.

Hur ofta behöver man boxas för att få effekt?

– Ca tre gånger per vecka så att man blir svettig och däremellan är det bra om man kan få till vardagsmotion som promenader. Parkinson är ingen muskelsjukdom och därför ska man träna som andra i ungefär samma åldersgrupp. Att det sedan är dubbelt så jobbigt att träna om man har parkinson tar vi ingen hänsyn till, säger Hans Lindahl skämtsamt.

Symtomen lindras med boxning

Narva boxningsklubb har nu fyra träningstillfällen i veckan för parkinsongruppen och kör 52 veckor om året, utan uppehåll för helgdagar.

– Boxningsträning anses vara den allsidigaste träningsform som finns, och vår förhoppning är att detta ska sprida sig över hela landet så att alla med parkinson ges samma chanser att må bättre. Intrycket är att symtomen lindras och medlemmarna i gruppen säger att de både fungerar bättre i sina vardagsliv och har kul på träningen, säger Hans Lindahl.

Mer info om boxning och parkinson

… finns på parkinsonforbundet.se. Du kan även maila på [email protected].

Bättre rörlighet och styrka med boxning

Ett forskarteam vid fysioterapifakulteten på universitetet i Indianapolis i USA har under två år följt närmare 90 personer med Parkinsons sjukdom. Hälften av gruppen deltog i det anpassade boxningsprogrammet Rock Steady Boxing, den andra hälften tränade på andra sätt. Man såg att de som boxades fick bättre rörlighet, mer styrka och ett ökat välbefinnande.

Källa: MåBra

Av Celia Stahl

Foto: Shutterstock/IBL