Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Studie: Det här avgör när du blir gråhårig

29 jan, 2021 
Vivvi Alström
Medelålders kvinna med långt grått hår
Vissa blir gråhåriga tidigt, andra får enstaka gråa strån först som riktigt gamla. Här är de faktorer som styr när vi blir gråhåriga.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Precis som huden åldras även vårt hår på grund av inre, naturliga faktorer och av yttre påverkan och slitage. Man har bland annat sett att kvinnors hårstrån minskar i diameter och växer långsammare efter klimakteriet. Dessutom tar håret stryk av både sol och styling med tiden. Men påverkar det även när vi blir gråhåriga? Det har forskare nu tittat närmare på.

10 kändiskvinnor som rockar grått hårBrand logo
10 kändiskvinnor som rockar grått hår

Hårfärgen styrs av melanin och gener

Det forskarna såg var att vår etnicitet är en viktig faktor när det gäller gråhårighet. Färgen på både vår hud och vårt hår påverkas nämligen av det kroppsegna ämnet melanin. Man brukar skilja på två typer av melanin: svart melanin (eumelanin) och rött melanin (feomelanin).

Annons

Tillverkar vi mest svart pigment blir man svart-, mörk- eller ljushårig. Ju mer melanin som tillverks, desto mörkare nyans på håret får man. Tillverkar man mest rött pigment blir man rödhårig – och ofta dessutom fräknig.

Med åren avtar produktionen av melanin.

Hudfärg och arv påverkar hårfärgen

Studien visar att personer av svart härkomst får grått hår cirka tio år senare än många andra. I genomsnitt grånar håret först i sena 40-årsåldern. Personer med asiatiskt etnicitet blir gråhåriga tio år tidigare – i slutet av 30-årsåldern, medan de av kaukasiskt ursprung börjar bli gråhåriga redan i 35-årsåldern.

När håret börjar bli grått har också en ärftlig koppling. Har du många släktingar som blivit gråhåriga tidigt är sannolikheten större att även du blir det.

Så vårdar du ditt gråa hår

När håret förlorar sitt melanin och blir grått blir det även torrare och grövre.

  • Det viktigaste är därför att tillföra ordentligt med fukt, till exempel med en riktigt bra inpackning.
  • Ett annat tips är att alltid skydda håret med ett värmeskydd innan man fönar eller plattar det.
  • Grått hår är precis som ljusblont hår känsligt för missfärgningar av till exempel vatten och luftföroreningar. Håret kan då skifta i gult. Det kan du rätta till genom att använda ett silverschampo med blåa färgpigment. Det neutraliserar gula toner.
  • Är håret frissigt, satsa på en hårolja. Några få droppar lugnar det mest bångstyriga håret.

Foto: TT

Annons