Susannes halsbränna försvann med en plastskena

I flera år led Susanne Olsson, 46, av svår reflux – symtomen är halsbränna och sura uppstötningar. Hennes räddning blev en plastskena för munnen. Med den har hon tränat bort besvären med häpnadsväckande resultat.

Det var som att gå runt med en stor, slemmig snigel i halsen. Så beskriver Susanne Olsson, 46, hur det kändes för henne att leva med svår reflux.

I flera år hade hon kraftiga sväljsvårigheter, att svälja blev förknippat med ångest och hon fick panikkänslor när det kändes som om hon skulle kvävas av klumpen i halsen. Hon blev torr i munnen, illamående, fick svårt att äta och att prata. Sömnen blev också lidande.

– Det var hemskt. Först var jag livrädd att jag hade fått cancer i halsen.

Susanne sökte vård, cancer kunde uteslutas men en undersökning av magen visade ett diafragmabråck. Det innebär att den övre magmunnen, som sitter längst upp i magsäcken, inte sluts till ordentligt vilket gör att magsyra tränger upp i matstrupen.

Läkarna erbjöd magsyreminskande mediciner, men Susanne fick jobbiga biverkningar av dem.

Hennes räddning blev en ny behandlingsmetod – munhanteln IQoro. Det är en skena av plast som placeras i munnen. Sedan ska man göra enkla träningsrörelser med läppar och tunga en halv minut åt gången, tre gånger per dag.

Träningen var enkel

Susanne beställde en munhantel, satsade fullt ut på träningen och hoppade inte över en enda dag. Veckorna gick, besvären fortsatte och hon började misströsta. Men så plötsligt, efter 4 månader, hände något.

– Det var som att hela halsen plötsligt öppnade sig. Klumpen som funnits där i flera år bara försvann.

För första gången på åratal kunde jag svälja utan ångest.

Susanne tyckte att träningen med skenan var enkel att lära sig – och den har gjort en enorm skillnad.

– Äntligen kan jag svälja utan att må illa varje gång. Jag slipper klumpen i halsen och kan njuta av att äta igen.

Nu har hon med sig sin munhantel överallt och tränar alltid före frukost, lunch och middag.

– Det spelar ingen roll var jag är, jag tar alltid fram min skena och kör träningen även om jag är på restaurang. Och jag berättar gärna vad jag håller på med om någon skulle undra…

Häpnadsväckande resultat

Förut kunde Susanne inte alls dricka kaffe, hon drack bara vatten sakta i små klunkar och hon var tvungen att undvika mat med krämig konsistens som fastnade i halsen. Att få i sig exempelvis en banan var helt omöjligt – då fick hon kvävningskänslor.

I dag kan hon äta och dricka det mesta, koppla av med en kopp kaffe eller dricka vatten när hon är törstig.

– Och jag kan mumsa på kött och bearnaisesås, underbart!

Nyligen gjorde Susanne en undersökning av magen och diafragmabråcket med kontraströntgen.

Undersökningen gav ett häpnadsväckande resultat: bråcket var borta! Hon är övertygad om att det är den flitiga träningen med munskenan som har stärkt musklerna runt övre magmunnen så att den numera klarar av att hålla tätt.

– Ingen kan träna åt dig, du måste göra jobbet själv – men det har verkligen lönat sig för mig!

Av Katarina Rehn

Läs också:

Enkel munträning hjälper mot halsbränna och reflux

Så släcker du halsbrännan