Svårt att hålla tätt? 6 saker du inte vågar fråga om urinläckage

Kan man läcka kiss under sexakten och räcker det att lägga ett mensskydd i trosorna om du har svårt att hålla tätt? Distriktsköterskan och uroterapeuten Josefine Grandin ger dig svaren på frågorna du inte vågar ställa på lunchrasten.

Advertisement

Kanske har du gått omkring och skämts för dina urinläckage-problem i flera år, eller så är du ny på svårt-att-hålla-tätt-arenan och letar både efter en utväg och sätt som kan hjälpa dig ta hand om dina problem.

Du kanske känner dig ensam, ofräsch och som du har något att skämmas för, men faktum är att du är långt ifrån ensam! Om du skulle våga lyfta frågor om kvinnlig inkontinens och urinläckage med dina kollegor och bland dina vänner så skulle många av dem kunna berätta att de lider av samma problem. Och om fler vågade prata om sin inkontinens, skulle fler få veta att det inte alls är ovanligt, att du inte alls luktar illa om du använder rätt produkt eller att du per default behöver känna dig ofräsch.

Här är frågorna du kanske inte vågar ställa till väninnorna, men som distriktssköterskan och uroterapeuten Josefine Grandin kan svara på!

Josefine

Josefine Grandin.

Kan jag inte bara använda vanliga trosskydd/bindor vid inkontinens?

– Urin är tunnare och kommer i rikligare mängd än mens, därför är inkontinensprodukter utvecklade för att snabbt ta upp urinen och lämna ytan närmast huden torr, vilket gör att du känner dig både bekväm och säker. Och till skillnad från vanliga menstruationsskydd tar de också bort oönskad lukt.

Kan jag verkligen lita på att mitt trosskydd håller mig torr?

– Det är många som är oroliga för att det ska läcka på kläderna eller för att det ska lukta kiss. TENA-produkterna är anpassade för att snabbt absorbera urin så att det inte ska uppstå läckage. Ytskiktet leder snabbt bort urinen och håller även huden torr, vilket är viktigt. Säkra att inkontinensskyddet sitter ordentligt på plats med tätt sittande underkläder så undviker du läckage på kläderna.

Kommer jag lukta kiss?

– Det finns små mikropärlor i produkterna som kapslar in urinen, hämmar bakterietillväxten och även neutraliserar lukt som uppstår när urinen bryts ner.

Kan jag läcka kiss under sex?

– För att du ska kunna slappna av och minska din oro för läckage när du har sex kan du försöka undvika energidrycker, alkohol och kaffe innan och se till att kissa innan sexet. Du kan också förebygga genom att träna din bäckenbotten regelbundet. På så sätt stärker du musklerna som är ett viktigt stöd och som finns runt urinrör, ändtarm och slidan och minskar på så vis risken för att läcka. En bonus är att din bäckenbottenträning ger dig ökad njutning vid sex.

Kan jag ha samma skydd när jag tränar som till vardags?

– I vissa situationer som till exempel under träning kan du behöva en produkt som tar lite mer urin. Dina besvär kan också variera under dygnet, så beroende på tidpunkt och situation kan det krävas olika typer av uppsugningsförmåga.

Är det inte bara gamla som har svårt att hålla tätt?

– Risken att drabbas av urinläckage ökar med stigande ålder, men inkontinens tillhör inte det normala åldrandet. Urinläckage kan drabba alla (män, kvinnor, barn) och är vanligare än man kanske kan tro. En av tre kvinnor över 35 år drabbas av urinläckage. Graviditet, barnafödande och klimakteriet är några bidragande faktorer, men även kost, livsstil och annat spelar in.

För mer information om inkontinens och hur du kan förebygga och få hjälp besök TENA.