Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sverige är ett av världens mest hälsosamma länder

15 jan, 2021 
AvSara Wizén
Kvinna springer utomhus med armarna i luften som en segergest.
Vi lever ofta länge, är bra på att röra oss och vaccinera oss – men också på att röka och snusa. I en ny studie rankar vi högt på listan över världens mest hälsosamma länder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bara cirka 23 procent i Sverige rör inte tillräckligt på sig. Det gör oss till femte bäst i världen på fysisk aktivitet, eller ja, bland de 42 OECD-länder som Compare the market har undersökt (reklamlänk). Den ekonomiska samarbetsorganisationen består av industriländer som har demokrati och marknadsekonomi.

Siffran kan jämföras med Brasilien som tyvärr toppar listan när det gäller hur utbrett det är med otillräcklig fysisk aktivitet – bland hela 47 procent av den vuxna befolkningen. Bäst på att röra sig är kineser, då bara runt 14 procent är mindre bra på det.

När det gäller övervikt baseras siffran på hur många procent som har ett BMI över 30. I USA handlar det om strax över 36 procent, medan det i Sverige rör sig om cirka 7 procent. Minst övervikt har indierna med en siffra på nära 4 procent.

Annons

Se också videon: 7 kostråd som inte är så hälsosamma

7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

Sämst när det gäller tobak

Även om svenskar alltså är väldigt bra på det här med att aktivera sig, är vi tyvärr också bra på att konsumera tobak. Nära 29 procent av personer över femton år använder det i någon form.

Bland colombianer, som är bäst på att hålla sig borta från tobak, är det knappa 8 procent som brukar det. Men vi är bara trettonde värst på listan – i Chile rör det sig om närmre 45 procent.

Svenska befolkningen dricker i genomsnitt 7,2 liter alkohol per person varje år. Av länderna i undersökningen hamnar vi då på plats 31 av 42. Så det hade definitivt kunnat vara värre. I Lettland som är det landet alkohol dricks mest, ligger siffran på 12,6 liter.

Lever länge och dör inte för tidigt

Medellivslängden i Sverige är 82,6 år, vilket ger oss en åttonde plats på listan. I Japan lever befolkningen som längst – i genomsnitt till 84,2 år.

Annons

Förutom att Sveriges befolkning ofta lever länge, är det inte heller stor risk att dö en för tidig död i landet. Sannolikheten att dö av hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes eller kroniska andningssjukdomar när man är mellan 30 och 70 år ligger på ungefär 9 procent.

I Sydkorea är sannolikheten som minst, där är siffran så låg som 7,8 procent. Värre är det i Indonesien där över en fjärdedel, 26,4 procent, riskerar att dö för tidigt.

Compare the market har även kikat på tillgången till dricksvatten och hur många procent av barnen i landet som vaccineras mot mässling och röda hund. Sverige med sina 96 procent hamnar i sistnämnda kategori på plats tio. I över hälften av länderna har 100 procent av befolkningen tillgång till dricksvatten, däribland Sverige.

OECD har 37 medlemsländer, men i undersökningen har länder som sitter med i vissa av organisationens olika organ inkluderats. Statistiken bygger på data från WHO (World health organization) och OECD.

Källa: Compare the market (reklamlänk)

Annons