Therese, 38: ”Att sova isär har stärkt relationen”

Therese Nordin om att sova isär som par.
Therese sov dåligt och tillslut bestämde sig hon och maken för att prova skilda sovrum. Det visade sig ge både bättre sömn – och en mer harmonisk relation.

Therese Nordin, 38 år, bor i Umeå med maken Johan och gamla katten Karin.

– Min man och jag har väldigt olika tider. Jag jobbar kontorstid och han mest kvällar och nätter och ibland jättetidiga morgnar. Dessutom somnar han omedelbart, sover tungt, snarkar och rör sig mycket när han sover, medan jag sover lätt och känsligt, särskilt under perioder av stress.

Therese och hennes man har haft skilda sovrum i ett års tid.

– Jag fick någon form av utmattningssyndrom. Att både plugga, forska och undervisa innebar en hel del stress för mig, så till slut fick jag problem med sömnen. Jag gick till läkaren och fick både sömnmedicin, generella sömnråd, slutade med koffein och provade tyngdtäcke, men till slut ville jag också prova det här med skilda sovrum. Vi hade pratat om det tidigare, och ingen av oss ville egentligen. Men det kändes nödvändigt för min hälsa och min man förstod.

De ordnade först en tillfällig sovplats i matsalen på nedervåningen, och när det visade sig fungera så gjorde paret i ordning ett rum på övervåningen som både fungerar som kontor och extrasovrum.

– Det gemensamma sovrummet är kvar, och vi ser det fortfarande som ”vårt” sovrum, även om det mest är jag som sover där. Är vi hemma tillsammans på kvällen går vi alltid och lägger oss tillsammans och småpratar om dagen. Men när det är dags att somna så går Johan till det lilla sovrummet. På helgen tar vi ofta ett bad ihop på morgonen, för att liksom återsamlas efter natten på varsitt håll, och så äter vi en god brunch efteråt.

Therese Nordin tycker inte att separata sovrum behöver vara något negativt. Foto: Privat

Nöjda med beslutet

Att sova isär har varit avgörande för Thereses hälsa.

– Jag har behövt det för att kunna jobba, hantera stress och må bra. Så vi är väldigt nöjda med beslutet. Om däremot min sömn blir bättre, eller vi får mer lika arbetstider, så kommer vi nog att börja sova tillsammans igen, men just nu fungerar det här bäst.

När Therese har berättat för andra att hon och maken har skilda sovrum, så har det visat att sig att flera av deras vänner också sover avskilt efter några år ihop.

– Särsovande är ju lite tabu, och man ser det som ett tecken på en misslyckad relation. Men jag tänker att det lika gärna kan vara receptet för att kunna leva ihop och fungera både enskilt och som par!

Therese Nordins 3 sömntips

1. Ha en skön säng, lagom varmt täcke, ögonmask, öronproppar och sov ensam i rummet.

2. Hjälp hjärnan varva ner. Testa någon avslappningsövning och prova att sova med ett tungt omslutande täcke

3. Undvik koffein, hård motion, engagerande tv och jobbiga samtal på kvällen.

Skilda sovrum i siffror

Nästan var tionde villaägare sover i separata rum, och för sju av tio av dessa så är det snarkningar som ligger bakom, visar en undersökning av tidningen Vi i Villa.

Ungefär 10–15 procent av svenskarna snarkar regelbundet och snarkningarna kan vara riktigt ljudliga, i extrema fall upp till 85 decibel, vilket är ungefär på samma ljudnivå som när en motorcykel drar igång.

Att sova bredvid en snarkare kan leda till att man förlorar cirka två timmars sömn per natt, enligt British Snoring and Sleep Apnoea Association (BSSAA) som genomfört en undersökning bland 2 000 vuxna britter, rapporterar BBC.

Av Marina Nilsson

Läs också:

Sömnexperten om nya partrenden – att sova isär

Så påverkas sömnen av din personlighet

Mirijam blev sjuk av att vara småbarnsmamma