Tidiga julfirare är lyckligare än andra – experternas besked

Jude Law och Cameron Diaz.

Foto: TT

Är du en sådan som inte kan låta bli att börja julpynta i november, gärna bakar pepparkakor inför första advent och redan har hunnit börja kolla på julfilmer? Då kan det vara så att du är lyckligare än julskeptikerna i din omgivning – det menar i alla fall flera experter. – I en värld full av stress och ångest tycker människor om att associera till saker som gör dem glada, och juldekorationer frambringar starka barndomsminnen, säger psykoanalytikern Steve McKeown till Unilad.

Julen närmar sig med stormsteg, och med den kommer den årliga debatten om när man egentligen ska börja julpynta. Medan vissa redan har fått upp plastgranen och är halvvägs igenom ett maraton av julfilmer, menar andra att granen ska tas in den 23 december och att lussekatter för Lucia är ett helgerån.

Varje person gör så klart som den vill, men nu menar experter att de som sätter upp sina juldekorationer tidigare ofta är lyckligare än andra människor, skriver Unilad. I grund och botten handlar det om att julen för många tar fram lyckliga barndomsminnen, något som de tidiga pyntarna då är bättre på att bejaka.

Se också: Så gör du fina presentpåsar till julklapparna

– I en värld full av stress och ångest tycker människor om att associera till saker som gör dem glada, och juldekorationer frambringar starka barndomsminnen. Dekorationer är helt enkelt ett ankar eller en väg till de gamla barndomsminnena av magi och spänning. Så att sätta upp juldekorationerna tidigt förlänger bara den känslan av förväntan, säger psykoanalytikern Steve McKeown till Unilad.

Nostalgikerna mår bättre – experterna slår fast

Psykoterapeuten Amy Morin är inne på samma spår – med juldekorationer drömmer man sig tillbaka till enklare tider, och barndomsnostalgin gör en lyckligare.

10 perfekta och fina julklappar under 100 kronor!

– Nostalgi hjälper personer att koppla ihop sig med sitt förflutna, och det hjälper folk att förstå sin identitet. För många är det ett sätt att återkoppla till barndomen att hänga upp juldekorationer tidigt, säger hon till Unilad.

Science Direct har också publicerat forskning på ämnet, och kommit fram till att de som julpyntar också framstår som vänligare av sin omgivning, än de som inte pyntar.

"Personerna uppfattar de hemmen med juldekorationer som ett tecken på att husägarna är vänliga och har ett sammanhang. Dekorationer interagerade med sällskaplighet på ett komplicerat med tolkningsbart sätt", står det bland annat i forskningsrapporten.

10 magiska juldofter – så får du julstämning i hela hemmet

Finaste ljusstakarna och stjärnorna julen 2020!