Magknip – varför får man det och vad hjälper?

Magknip kan komma plötsligt och bero på olika saker. Så här lindrar du symtomen.

Aj! Plötsligt kniper det till och magen säger ifrån. Men det går att lugna magen igen.

Foto: Shutterstock

Magknip och gaser hänger ofta ihop. Och får du en fis på tvären kan det kännas som att det är hjärtat som krånglar. Så här lindrar du besvären.

Magknip kommer ofta plötsligt för att sedan försvinna lika snabbt som det kom. Att med jämna mellanrum få ont i magen är vanligt och beror sällan på något farligt, men det gör det inte desto mindre jobbigt när det väl händer.

Se också: Forskaren: Sluta hålla inne dina fisar

Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"
2:02

Efter reklamen: Forskaren: "Sluta hålla in dina fisar"

(2:02)

Slå på ljud

Varför får man magknip?

Det finns flera orsaker till varför magen säger ifrån. Att plötsligt få magont kan ofta kopplas till att man nyligen ätit eller druckit något som orsakat problemet, men det finns även andra orsaker till magsmärtor, som till exempel stress. Även gasbildning och intolerans mot vissa livsmedel kan ge problem som yttrar sig i smärta.

Samma symtom som vid hjärtbesvär

Om du har mycket gaser i magen så kan det knipa till när gasen ska förflytta sig genom tarmen och fastnar någonstans på vägen. Två vanliga platser för gasansamling är till höger eller vänster högt upp i magen, för där böjer sig tjocktarmen. Vid smärta i höger sida kan besvären påminna om gallstenssymtom, medan symtomen mer påminner om hjärtbesvär när gasen samlas på vänster sida.

Syrade grönsaker är bra för magen och tarmarna.

Mjölksyrade grönsaker innehåller många goda bakterier.

Foto: Shutterstock

Allergier och överkänslighet påverkar magen

Det finns allergier och sjukdomar som gör att du kan vara tvungen att utesluta vissa livsmedel ur din kost för att må bra, men även den som inte har en fastställd medicinsk grund till att välja bort något kan såklart utesluta sådant som påverkar magen negativt. Många väljer bort bland annat gluten och laktos ur kosten även utan att de har en intolerans, och tycker sig må bättre av det.

Ät mer av de goda bakterierna

Vi har mängder av bakterier i tarmarna, sammanlagt 1–2 kilo fördelat på hela 1 000 olika arter. Dessutom finns det jäst- och mögelsvampar, encelliga parasiter och virus som hjälper till att hålla systemet i schack. Tarmfloran påverkas av det vi äter och ett sätt att boosta magen är att äta syrade eller fermenterade grönsaker som ses som rena hälsokuren. Även probiotika som bland annat finns i syrade mjölkprodukter kan hjälpa en krånglande mage att bli glad igen.

7 tips som lugnar en orolig mage

  • Ät långsamt, tugga noga
  • Dra ner på koffeinet
  • Drick mycket vatten
  • Ta mindre portioner, men ät lite oftare
  • Håll dig inte, utan gå på toaletten när du behöver
  • Stress kan orsaka magproblem, så försök att öka lugnet i vardagen
  • Kör på uteslutningsmetoden och välj bort vissa livsmedel ur kosten om du märker att de orsakar problem

Källor: kurera.se, netdoktor.se, livsmedelsverket.se