Tips på hälsosam och rolig sommarträning

Nu på sommaren kan det vara extra skönt att röra på sig ute. Här kommer några förslag på roliga och nyttiga aktiviteter!

Det kan vara svårt att hitta sin motionsform. Att prova flera olika är inte fel, kanske fastnar man för en eller så är det bara roligt att prova på. I vilket fall får man med de här aktiviteterna både röra på sig och njuta av friska luften. Två flugor i en smäll!

Hundpromenader

Djur och natur är bra för välmåendet. Har du ingen hund så finns det säkert att låna av vänner eller i grannskapet!

Kvinna promenerar med hund

Hundpromenader gör gott för både kropp och själ.

Visste du det här om promenader? 10 hälsoeffekter!

Stavgång

Bra motion för hela kroppen. Extra trevligt om man kan göra det med en vän eller med något att lyssna på i lurarna. Eller varför inte bara lyssna på naturens underbara ljud – suset i löven och fåglarnas sång?

Se också: Bli stark och rörelse – 5 enkla övningar

1:18

Efter reklamen: Bli stark och rörlig – 5-enkla övningar

(1:18)

Slå på ljud

Cykla

Med eller utan el ger cykling bra motion. Det är dessutom det perfekta sättet att förflytta sig. Ta cykeln om du ska ha picknick eller göra ärenden. Det går såklart

också bra att bara cykla en runda för att det är så härligt.

Två personer cyklar i en skog

Upptäck Sommarsverige på cykel.

Simma

Simning är skonsamt för lederna och bra för hela kroppen. Det hör sommaren till – ett uppfriskande dopp är skönt för kropp och själ.

Kvinna simmar

Att simma är skonsam träning för hela kroppen.

Geocaching

Skattjakt med hjälp av bärbar GPS eller mobilen. Här gäller det att hitta gömda ”skatter” som någon annan lagt ut och som kan hittas med hjälp av koordinater. Miljoner cacher finns utlagda av entusiaster i hela världen och det finns säkert flera nära dig. Läs mer på geocaching.se.

Behållare till geocaching

Varför inte testa skattjakt i sommar!

Vandra

Långt eller kort och såklart med kaffetermos i ryggsäcken eller stopp för fika på något trevligt kafé. Sköna skor ett måste!

Ett par vandrar i en skog

Glöm inte sköna skor och ryggsäck när du vandrar.

Plogga

Plocka skräp och jogga samtidigt – bra för dig och bra för miljön. Det går såklart bra att promenera och samla skräp också. Att plogga ger dubbla duktighetspoäng och en skön känsla.

Två kvinnor joggar och plockar skräp

Plogga – det gynnar både miljön och dig själv.

Utegym

Numera kan man styrketräna lite varstans i det fria. I många tätorter och friluftsområden finns utegym. Det är bara att lyfta och pressa.

Löpning måste inte vara jobbigt – 11 sätt att göra det roligare

Ridning

Red du som barn och saknar stallet och hästarna? Det går att börja igen, antingen med turridning eller på ridskola för vuxna. Det finns grupper för vuxna nybörjare också. Sök på internet så hittar du något trevligt stall nära dig.

Två kvinnor rider i vacker miljö

Njut av sommaren på hästryggen!

Av Moa Bejersten

Foto: TT