Här är träningen du kan slopa efter att du har fyllt 40

Foto: TT

Har du passerat 40-strecket? Då finns det en del träning som du kanske vill vara lite försiktigare med.

Ju äldre vi blir – desto större risk att vi drar på oss skador. Det är kanske lite hårddraget, det kan förstås variera mellan olika individer beroende på fysik med mera, men på det stora hela ligger det ändå mycket sanning i det.

Det betyder förstås inte att du ska sluta träna helt och hållet när du passerar 40 år – tvärt om! Vi behöver träna för att hålla oss så starka som möjligt genom hela livet. Det minskar risken för skador och ökar vår livskvalitet.

En del träning kan slita mer än det ger när vi blir äldre

Är du van att träna, och gör det regelbundet, så finns det ingen anledning att förändra din träning om du inte känner själv att du skulle må bra av det.

Men det finns några träningsformer och övningar som man inte behöver börja med, som nybörjare, efter att man passerat 40-årsstrecket, menar Fitnessengage.

Se också: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

1:02

Efter reklamen: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

Det kan handla om övningar som kan vara svårt att få till rätt teknik i och som kan slita mer på kroppen än de bygger upp den.

1 Långvarig högintensiv konditionsträning

Självklart ska du fortsätta konditionsträna, men kanske behöver träna intensiv konditionsträning länge. Det kan ta längre tid att återhämta sig när man kommer upp i ålder.

Istället kan man satsa på att träna högintensivt intervaller, kortare stunder av det högintensiva alltså.

Åsa Rippes ryggskola del 3 - Bålstyrka

2 För tunga benmaskiner på gymmet

Maskiner på gymmet som går ut på att sträcka benen från böjda, som benpress och benlyft, kan man alltid vara försiktig med. Här är det många som lassar på för tungt, vilket kan drabba knäna så småningom.

Om du vill använda maskinerna så sträck aldrig ut benen i helt utsträckt läge, var försiktig med vikterna och se till att knän och rygg hamnar i bra position genom hela övningen.

tränar benmaskiner på gymmet efter 40

Foto: TT

3 Triceps-dips

Att göra triceps-dips om man inte är van att göra dem kan innebära lite väl stor påfrestning på axlarna och leder där i som du vill vara rädd om.

Istället kan du välja andra övningar för dina triceps.

4 Squats

Har du inga problem med att göra squats så fortsätt göra dem. Men är du ovan vid att träna dem och har svårt att komma ner så finns det andra övningar du kan välja.

Källa: Fitnessengage