Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Ulrica lider av hyperhidros – så fick hon hjälp mot svettningarna

15 feb, 2022 
Kicki Biärsjö
Kvinna i rosa tröja sitter i en blommig fåtölj.
Under hela sitt liv har Ulrica svettats floder. Ända tills hon fick adekvat hjälp. Men åren innan dess kantades av skam.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ulrica Steen, 57 tar emot i sin härligt ljusa lägenhet utanför Stockholm. Här bor hon med sin man. Vi slår oss ner i den sköna soffan. Ulrica lägger armarna bakom huvudet och ler stort.

– Så här kunde jag minsann inte göra förr, säger hon och ler stort.

Hon har skämts sig halvt fördärvad över sitt kolossala svettande som lämnat stora avtryck under armarna.

– Och inte bara där, jag har svettats över hela kroppen så att det synts tydligt. Enormt jobbigt!

Se också: Så motverkar du svettluktBrand logo
Se också: Så motverkar du svettlukt

Ulrica har en lång och svettig historia att berätta.

– När jag var runt åtta, när alla skulle ha silkepolo, svettades jag redan under armarna och i tonåren blev det ännu värre. Det var verkligen inget kul, för ingen annan svettades som jag. Jag hade alltid svettfläckar under armarna så jag tryckte armarna mot kroppen varpå det blev ännu värre.

Annons

Hon var ofta rädd för att det skulle lukta om henne.

– Jag duschade ofta och började använda deodorant redan som barn. Dessutom bytte jag kläder fyra gånger om dagen, så mamma fick tvätta hela tiden. Jag gick alltid hem direkt efter skolan och bytte kläder. Tack och lov så var det inne med lager-på-lager på sjuttiotalet så jag hade linne, t-shirt, pappas skjortor och en storkofta för då tog det en stund innan svetten syntes.

Hon minns med fasa då hon gick en buggkurs med sin bästis och alla kom i bara t-shirt.

– Jag hade samma mundering som vanligt men var skräckslagen för att svetten gått igenom. Det var så pinsamt om killarna kände att jag var sjöblöt. De fick inte röra mig!

I slutet av tonåren fick hon en remiss till en hudläkare som använde sig av alternativa metoder. Läkarvetenskapen stod nästan handfallen inför problemet.

– Av honom fick jag jod, stenar, kristaller och lerinpackning utan någon som helst effekt. Däremot fick jag sår, suckar hon.

Annons

Fick diagnos för svettningarna

1993 fick hon diagnosen hyperhidros.

– Det var en befrielse att förstå att det inte var mitt fel att jag svettades så mycket.

I hennes släkt är det inget konstigt att svettas mycket.

– Nästan alla har översvettats utan att göra sak av det. Jag misstänker att jag ärvt det av pappa som svettades kolossalt. Men samtidigt vet jag ju att sjukdomen hyperhidros inte behöver vara ärftlig.

Ulrica har känt skam för sitt svettande och som hon säger är det lätt att skoja bort det.

– Numera berättar jag själv om det själv så att ingen annan hinner före. Jag kan säga ”Nu rinner det igen och det beror på att jag har en sjukdom”. Jag har alltid varit öppen med det och ofta mötts av stor förståelse. När jag berättade kunde det hända att folk replikerade ”Jag svettas också.”. De har inte förstått vad det handlar om! Vintern är den jobbigaste tiden eftersom det bara verkar vara jag som svettas då. Tack och lov att min man är så förstående och jämt har stöttat mig.

Annons

– Det spelar ingen roll vad jag gör och även om jag är varm och har fläktar och AC här och där i hemmet är det egentligen inget som kan påverka svettandet. Om jag anstränger mig svettas jag kanske mer än vad andra gör. Men jag kan sitta och se ett ganska ointressant program på teve medan svetten rinner. Det är alltså inte situationsrelaterat. Det bara är.

Opererade svettkörtlarna

1995 opererades Ulrica och nervtrådarna till svettkörtlarna under armarna knipsades av.

– Jag blev lovad att det skulle bli bättre. Det blev sju resor värre.

Förutom armsvett så rann det på ryggen, underarmarna, under brösten, knävecken och på framsidan av benen. Dessutom besvärades Ulrica av en svår fotsvett.

Jag ville sjunka genom jorden

Ulrica är en fena på att svettas utan att det syns.

– Jag la trosskydd i behån, bygelbehå var inte att tänka på eftersom bygeln rostar efter en månad, bryts av och ger sticksår. Jag hade också trosskydd i troskanten för att inte avslöja att jag svettades i ljumskarna och självklart i skorna. Det var en mardröm att komma hem till folk som hade klinkers i hallen, då lämnade jag fotspår efter mig, säger hon med ledsen röst.

Annons

Hon var så trött på att inte kunna välja kläder som hon ville.

– Jag älskar starka färger men var hänvisad till svart eller vitt och absolut inte något i syntetmaterial som var som att ha en plastpåse på sig. Mitt skokonto har varit högt eftersom jag varit tvungen att bara använda läderskor.

Ulrica är väldigt duktig på att sy och när hon var bjuden på bröllop bestämde hon sig för att sy festklänningen själv.

– Det var så roligt ända fram till kalaset då svettfläckarna började synas överallt. Det rann över ryggen och brösten. Jag hann inte mer än dit innan jag var tvungen att gå hem. Jag var så ledsen.

Kvinna håller fram deodoranter
Redan som barn fick Ulrica börja använda deodorant.

Hon har varit med om många, för henne, pinsamma situationer, inte minst på jobbet.

– När jag arbetade på posten hade jag svårt att räkna pengar eftersom de fastnade i mina varma fingrar, när jag satt i möten och det rann på ryggen hade jag svårt att koncentrera mig och när jag skulle köra upp blev det allt svettigare i bilen så inspektören öppnade fönstret. Jag ville sjunka genom jorden.

Annons

Botox hjälper mot svettningar

Alla dessa svårigheter och pinsamheter hände innan botox kom in i hennes liv.

Det är ett starkt nervgift som i väldigt utspädd form fungerar på överdriven svettning, under flera år bekostade landstinget hennes botoxbehandlingar.

– Nu bekostar de bara handsvett och massor av människor får lida. Jag vet personer som tagit sina liv för att de inte fått någon mer behandling, säger hon med ledsen röst. Den här sjukdomen är inte bara blöt, den leder till svår isolation eftersom man skäms så mycket.

Man skäms så mycket

Botoxbehandling är sprutor som injiceras under huden i små mängder.

– Jag får 1700 stick under armarna, brösten, ryggen och på fötterna. Det görs snabbt och känns som att plocka ögonbrynen ungefär. På mig vill säga, jag vet de som haft det betydligt tuffare.

– Det går inte att säga hur befriande det var att slippa svettas, utbrister Ulrica.

Sedan landstinget slutat betala hennes behandlingar har hon gjort det privat och det har kostat henne minst 100 000 kronor.

Annons

– Jag är en av de lyckliga som har en sjukvårdsförsäkring genom jobbet och den ger mig botoxbehandlingar tre gånger om året, så det är därför jag kan sitta så här med armhålorna i vädret, skrattar hon och tillägger att behandlingen med Miradary har hjälpt henne ofantligt.

Miradray är microvågor som slår sönder svettkörtlarna och Ulrica blir torr på bara en behandling.

– Det rekommenderar jag starkt, dessutom är det inga sprutor involverade.

Ulricas råd till de som lider av hyperhidros

Ulrica har flera råd till de som känner igen sig och letar efter hjälp.

– Om du har en privat sjukförsäkring genom jobbet kan det vara enklare att få botoxbehandling. Om du inte har det, kontakta din husläkare och be om en remiss till hudläkare. Och framför allt: Du vinner så mycket på att vara öppen med dina besvär. Nittio procent av energin går till att dölja sina besvär. Du blir piggare! Sedan jag märkte det har jag blivit så mycket lugnare. Kyl ner dig med en vetekudde som legat i frysen och använd kylarmband mot handlederna, det stillar och du känner dig så mycket bättre.

Annons

Ulrica hann bli femtio innan hon inte brydde sig om att hon svettades och känner hur hennes självkänsla växer.

– Jag är den jag är. Jag får leva med detta och omgivningen får ta mig som jag är; blöt eller torr. Jag är ju Ulrica, avslutar hon.

Fakta svettningar

5,5 procent av befolkningen lider av hyperhidros, sjukligt kraftig svettning som blir ett problem i vardagen. Tillståndet gör att svettkörtlarna producerar upp till dubbelt så mycket svett. Lika många män som kvinnor är drabbade.

Alla människor svettas, men hos vissa är svettkörtlarna så aktiva att svetten blir ett problem i vardagen. Det kan till exempel handla om:

– att du har så mycket handsvett att det är svårt att hålla saker eller plocka upp saker.

– att du får så mycket svett i ansiktet att det rinner eller ger immiga glasögon.

– att du har så stark svettning att kläder och skor blir förstörda.

– att du undviker sociala sammanhang för att du svettas så mycket.

– att du har kraftig svettning och lider av problem med svettlukt som inte går över med vanliga antiperspiranter.

Källa: Doktor.se

På Facebook finns en stödgrupp för de som lider av hyperhidros:

Hyperhidros supportgrupp Sverige/Skandinavien.

Annons