Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Vaccin mot könsherpes är på gång

28 jul, 2022 
Emelie Aune
Kvinna har besvär med underlivet, det kan vara könsherpes.
Var femte svensk är drabbad av könsherpes.
Blåsor och sår i underlivet som kan både svida och genera. Vi pratar om könsherpes – något som var femte svensk är drabbad av. Tack och lov finns idag medicin som lindrar – och lovande vaccinstudier!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Brukar du drabbas av återkommande utbrott av herpesblåsor på könet? Du är inte ensam. Var femte svensk har viruset liggande latent och ännu fler lider av munherpes.

Tack och lov finns mediciner som kan förkorta eller stoppa utbrotten och goda nyheter är på gång!

De tidiga forskningsstudierna är mycket lovande

– Det finns lovande forskning både när det gäller ett framtida vaccin och nya läkemedel som stänger av arvsmassan i viruset och på så vis hindrar spridning. Det lär dröja ganska många år innan vaccin och nytt läkemedel finns på marknaden, men de tidiga forskningsstudierna är mycket lovande, säger Matilda Lundblad, medicinskt ansvarig läkare hos herpeskollen.se, distriktsläkare och forskare.

Vem kan drabbas av könsherpes?

– Vem som helst kan drabbas, även om det är vanligare bland dem som ofta byter partner exempelvis i tonåren. Könsherpes smittar genom sexuella kontakter.

Matilda Lundblad, medicinskt ansvarig läkare hos herpeskollen.se, distriktsläkare och forskare
Matilda Lundblad är bland annat medicinskt ansvarig läkare hos herpeskollen.se.

Blir man alltid smittad av någon med aktiv herpes?

– Du kan bara få utbrott om du blivit smittad av någon annan. Har man väl blivit infekterad av herpesviruset så lever det kvar i kroppen resten av livet. Man kan bli smittad även om partnern inte har ett aktivt utbrott. Risken är dock större vid ett aktivt utbrott, men då brukar man inte vara så intresserad av sex eftersom det är smärtsamt att ha blåsor på könet.

Annons

Vilka är symtomen på könsherpes?

– Blåsor och sår, både invärtes och utvärtes på könet för kvinnor. Vanligtvis försvinner symtomen efter en vecka. Första gången man får herpes blir symtomen ofta extra besvärliga med feber, smärtor och en allmänpåverkan. Med tiden lär man sig känna igen de första symtomen med stickningar, klåda eller att det svider i underlivet innan utslagen syns. Om man sätter in behandling i det tidiga skedet kan utbrottet lindras, förkortas eller rentav stoppas.

Se även: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se även: #onaneramera – lär känna ditt underliv

Vad finns det för mediciner mot herpesvirus?

– Virushämmande medicin i tablettform är effektivt om behandlingen sätts in inom 48 timmar från första symtom. Det är viktigt att uppsöka läkare efter första smittotillfället för att få en korrekt diagnos. En läkare kan ofta vid första anblicken avgöra om det rör sig om herpes, men prover tas också. För att lindra smärtan kan man badda blåsorna med smärtlindrade lösning, exempelvis Xylocain, som finns receptfritt på apoteket.

Annons

Hur kan man själv lindra symtomen?

– Undvik kläder som sitter tajt och tvätta underlivet med enbart vatten eller mycket mild tvål.

Vad är det som utlöser herpesutbrotten?

– Det har med immunförsvaret att göra. När det är nedsatt, exempelvis vid förkylning eller när man har solat, är det vanligt med utbrott. Vissa kvinnor drabbas oftare av utbrott i samband med menstruation.

Kvinna på besök hos läkare för besvär med könsherpes.

Hur kan man skydda sig från att smittas eller att smitta andra?

– Ha inte sex under pågående utbrott. Använd kondom och slicklapp (lappen är gjord av latex eller plast och kan användas som extra skydd vid slicksex. Finns att köpa via butiker som säljer erotiska produkter på nätet). Dessa ger inte ett hundraprocentigt skydd mot smittan eftersom herpesviruset finns spritt över intilliggande områden som exempelvis en kondom inte täcker.

Annons

– Det är viktigt med god hygien då man vid sårbildning/blåsor är väldigt smittsam. Tvätta händerna noggrant och undvik hudkontakt med andra personer när du har blåsor. Det är viktigt att komma ihåg att herpes även smittar mellan utbrotten.

Kan munherpes smitta till könet?

– Munherpes, typ 1, och könsherpes, typ 2, är två olika virus. Typ 1 ger munsår men kan också ge sår i underlivet och typ 2 ger främst sår i underlivet. Om man drabbas av könsherpesvirus i mun och svalg blir den ofta extra svår och kan förväxlas med halsfluss.

Vilka risker finns med könsherpes och graviditet?

– Herpes påverkar inte fertiliteten men barnet kan smittas och hämmas i sin utveckling. Därför får både fostret och kvinnan virushämmande läkemedel i slutet av graviditeten om utbrotten är många. Risken för fostret är större om kvinnan har sitt första utbrott under graviditeten. Om kvinnan har ett aktivt utbrott i anslutning till förlossningen förlöses hon med kejsarsnitt.

Annons

Blir herpesutbrotten färre, och symtomen lindrigare, med åren?

– Utbrott med svårare symtom kommer generellt oftast tätare under de två första åren och minskar sedan med tiden.

Kan man helt slippa utbrott?

– Vid effektiv och tidig medicinering är det möjligt. Jag rekommenderar den som har svåra utbrott att också ta med sig medicinen vid resor och solsemestrar, så att utbrottet kan hävas eller lindras direkt.

Hur vanligt är det att par som lever ihop smittar varandra?

– Det är nästan oundvikligt att man smittar varandra. Vi läkare brukar säga att gifta par som delar hus, familj och ekonomi får se det som att könsherpes också är något man delar. Det är inte farligt med könsherpes och det går att lära sig att leva med. Det finns bra mediciner som hämmar/häver utbrotten. När båda har herpes typ 2 behöver man heller inte skydda sig.

* Du hittar mer information på herpeskollen.se.

Annons