Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vad ska jag äta när jag jobbar natt?

08 apr, 2018 
AvElin Gunnarsson
Det blir lätt för mycket onyttiga saker när jag jobbar natt. Vad ska jag äta i stället? Året Runts dietist Sofia Antonsson svarar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jobbar skift inom vården

Vad är bäst att äta om man jobbar natt? Jag jobbar inom vården och har nyligen börjat arbeta skift, vilket innebär att jag ibland jobbar natt.

Har svårt att få till några bra rutiner så jag undrar både när det är bäst att äta och vad man ska äta? Det känns som om det lätt blir för mycket onyttiga saker.
Sjuksyrran

Undvik kaffe och sötsaker

När det gäller nattarbete är utmaningen att äta ungefär som vanligt. Det betyder ju i praktiken inte så mycket mat alls på natten. Att börja med en middag och avsluta med en frukost är alltså bra. Däremellan gäller det att äta sådant som påverkar blodsockret så lite som möjligt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Nötter, keso, ägg eller en frukt kan vara lagom. En grov smörgås eller ett knäckebröd med avokado eller makrill är också bra. Det är lätt att ta till kaffe och sötsaker när tröttheten smyger sig på, men det ger egentligen bara tillfällig lindring och ännu mer trötthet en stund senare. Planering är viktigt – ta med saker till jobbet som du har tillgängliga.
Dietist Sofia Antonsson

Vår dietist Sofia Antonsson svarar på läsarfrågor om mat och hälsa, IBS och kostrelaterade magproblem, vikt och välmående. Har du en fråga:

Skriv till Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga dietisten”. Eller mejla till [email protected]

Här kan du läsa fler frågor till dietisten>>

Läs också:

Varför går jag inte ner i vikt?

Annons