Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varför domnar och sticker mina armar och händer?

07 mar, 2017 
Ann-Sofie Lindell
Känner du domningar i händer och armar kan det vara en nerv som hamnat i kläm.
Jag har kroppsdelar som domnar! Framför allt är det händer och armar som känns avdomnade och det sticker i dem. Kan det bero på att jag väger 20 kilo för mycket?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mina händer och armar domnar!

Jag är en 50-årig kvinna som har problem med kroppsdelar som somnar. Framför allt är det händer och armar som känns helt avdomnade när jag vaknar på morgonen. Men även benen somnar ibland när jag suttit ner länge.

Med ”somnar” menar jag just att de känns avdomnade och att det sticker i dem.

Vad kan man göra åt saken? Kan det ha något att göra med att jag väger närmare 20 kilo mer än jag borde?

/Cecilia

Allmänläkaren svarar:

Ja, jag tror att din övervikt kan spela roll för de här domningarna du har. Domningar brukar bero på att en eller flera nerver är påverkade till exempel av tryck. Övervikt ökar risken för att andra strukturer i kroppen kan trycka på en nerv. Ökad mängd fett gör helt enkelt att det blir trångt.

Om jag träffade dig på min mottagning skulle jag göra en kroppsundersökning där jag skulle koncentrera mig mest på att försöka komma fram till exakt vilka nervgrenar som är påverkade. Ett vanligt ”trångt ställe” för nervpassage är handleden där nerven till tummen, pekfingret och del av långfingrets handflatesidor går ner.

Annons

Avdomnade armar och händer kan bero på karpaltunnelsyndrom

Vid det här problemet, som kallas för karpaltunnelsyndrom, är det vanligt att man vaknar på nätterna och har domning i de tre fingrarna på ”tumsidan”. Det brukar gå över när man skakar lite på handen.

Ett annat trångt ställe är i armbågen. Där kommer ulnarisnerven som går ner mot lillfinger och ringfinger lätt i kläm. Också det här märks ofta nattetid.

Behandlingen brukar vara att man med hjälp av en skena nattetid hindrar hand och armbåge från att komma i ett läge där det blir trångt för nerven. Skenan ska hindra att man böjer i handled och armbåge.

Många sover med kraftig böj i de här lederna och det kan göra att man lättare får besvär. Om sköldkörteln bildar för lite sköldkörtelhormon kan det lättare bli trångt framför allt i handledens karpaltunnel.

Annons

Därför är det klokt att ta ett sköldkörtelprov på den som söker med de här besvären.

Besvärliga fall av nervinklämning i handled och armbåge kan behöva opereras.

Domningar i benen

Lite knepigare att säga vad som orsakar domningarna i benen. Rent allmänt kan sittställning med benen i kors eller benet mot en skarp stolskant lätt ge ett nervtryck, och övervikt kan som sagt spela roll.

Om domningarna inte följer en eller flera nervers banor och om domningen finns där hela tiden blir det ännu viktigare för doktorn att göra undersökningen så att han eller hon utesluter att det är frågan om sjukdomar som kommer från hjärna eller ryggmärg.

Jag får stickningar i fötterna. Har en nerv hamnat i kläm?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons