Varför får jag kliande utslag i solen?

En läsare vill veta varför hon får kliande utslag i solen. Husläkaren Michael Seipel svarar – och ser ett samband med en av kvinnans mediciner.

Kan jag slippa mina soleksem?

Jag är en 67-årig kvinna som undrar över hudbesvär som jag hade förra sommaren. När jag varit i solen hände det flera gånger att jag fick stora uppflammande och kliande utslag där jag varit bar. Det var framför allt på axlar och armar.

Jag brukar inte sola, men när det är varmt och skönt vill man ju klä sig lite lättare och jag var också ute mer än vad jag brukar. Jag kunde märka att det blev bättre när jag undvek solen och under vintern har jag inte haft några besvär.

Jag frågade min läkare på vårdcentralen men hon kunde inte ge något annat svar annat än att det kanske var något slags soleksem. Jag tar Normorix mot högt blodtryck men det trodde hon inte hade någon betydelse.

Nu närmar sig sommaren och jag är orolig för att det ska bli likadant igen. Jag vill ju helst undvika att få de kliande utslagen. Finns det något jag kan göra mer än att hålla mig undan solen? Något knep som gör vardagen lite lättare? Tar tacksamt emot tips och råd från dig.

Ledsen tant

Husläkaren: Eksemen kan bero på medicinen

Jag är både ense och oense med din läkare. Det är ”något slags soleksem” men enligt min uppfattning kan det faktiskt ha samband med Normorix. Detta läkemedel kan i sällsynta fall orsaka något som kallas fotosensibilisering.

Fenomenet innebär att man får en ökad känslighet för solljus genom ämnen som tillförts utifrån så att huden nu reagerar med en kraftigare inflammation än normalt. En rad olika läkemedel kan ge upphov till fotosensibilisering.

Det finns flera olika blodtryckssänkande läkemedel som kan vara ett alternativ till Normorix. Tala med din läkare om detta. Sedan tycker jag också att du ska vara försiktig när du inleder ”solsäsongen”. Använd hög solskyddsfaktor och låt huden vänja sig långsamt.