Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Varför får man rinnsnuva?

09 aug, 2016 
Sofia Gerholm
rinnsnuva
Får du rinnsnuva så fort du äter eller går ut i kylan? Jobbigt, men du är inte ensam.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Min fråga gäller mitt problem med ofta påkommande rinnsnuva. Varje morgon efter att jag ätit frukost börjar problemet med en kraftig rinnsnuva och jag måste snyta mig stup i ett.

Det hela lugnar ner sig frampå dagen, men så fort jag dricker något, till exempel en kopp kaffe, eller äter en liten matbit börjar rinnandet igen. Speciellt besvärligt är det när jag vistas ute och det är minusgrader …

Husläkaren säger att det handlar om ett virus, men det kan väl inte hålla på i månader?
Helge 72+

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Nej, jag tror inte att det är något virus som orsakar din rinnande näsa. Riktigt vad det är som ger detta besvär vet man ännu inte. Ibland kan det vara en eller flera polyper i näsans slemhinna, ibland kan man misstänka att det rör sig om någon form av allergi.

Vardagligt kallas fenomenet gubbnäsa alternativt gubbsnuva – och detta kan, minsann, även drabba mogna kvinnor!

Det du skriver om när du ofta får detta rinnande ur näsan är typiskt: strax efter matintag och då du vistas ute i minusgrader.

Annons

Rinnandet i samband med matintag beror på att näsans slemhinna hos äldre personer ofta följer med mängden salivproduktion – och denna ökar ju i samband med intag av föda.

Någon egentlig bot känner jag inte till, men det finns ett läkemedel som heter Atrovent Nasal som brukar hjälpa. Sprejen ska tas en halvtimme före önskad effekt – till exempel en högtidlig middag – och den sitter i under 4–6 timmar.

Om man misstänker att det rör sig om någon form av inflammation kan man pröva antingen Nasonex nässprej eller Rhinocort Aqua nässprej.
Leg läkare Stefan Lindroth

Här kan du läsa fler frågor och svar och även ställa din egen fråga till doktorn >>

Läs också:

8 vanliga orsaker till nästäppa

Läkaren varnar: Beroende av nässpray kan ge kronisk nästäppa

Annons