Varför kurrar min mage hela tiden?

Plötsligt händer det. När du sitter på ett möte eller mitt under ett högtidligt bröllop börjar magen föra oväsen. Du vill bara sjunka genom jorden. Alla tror att du är utsvulten, men så är inte fallet.

Oljuden från magen är helt naturliga, knorrandet beror på att magen renar sig själv!

– Våra tarmar jobbar hela tiden. Förr trodde vi att det var en signal om att vi var hungriga när det kurrade i magen. Nu har forskare kommit fram till att så inte är fallet, säger Emilia Polster, dietist på Palmer friskvård i Malmö.

Ljuden från magen uppstår både i magsäcken och i tarmarna när små luftfickor pressas runt. Det finns en mängd muskler som masserar och trycker fram maten. Har man precis ätit är systemet fyllt och då dämpas ljuden.

Se också: 7 sätt att lindra olika magbesvär

7 sätt att lindra olika magbesvär
Slå på ljud

– När magen sedan är tom fortsätter musklerna att jobba för att eventuella rester ska elimineras men då hörs de ekande ljuden i de tomma gångarna allt tydligare.

Maten dämpar ljuden

Emilia liknar det med en burk med mynt som skakas: tre mynt låter väldigt mycket, men är burken fylld hörs ingenting. Ljuden dämpas alltså när det finns mycket mat i våra tarmar.

Hur kommer det sig att vissa dagar är man jättehungrig och magen kurrar vid elvatiden medan man andra dagar inte reflekterar över att lunchen närmar sig? Och detta trots att man ätit samma frukost och gått upp vid samma tidpunkt på morgonen?

– Det finns inget enkelt svar, detta kan ha många skilda orsaker. Sömnbrist kan vara en. Det produceras mer hungerhormoner (grehlin) när du sover dåligt.

– Det kan också bero på oro, dina känslor och tankar eller om du konstant går och tänker på mat. Hungerkänslor och magkurrande kan också orsakas av hur väl matspjälkningssystemet fungerar, hur effektivt du bryter ner maten du ätit. Det du åt kvällen innan, framför allt mängden fibrer du fick i dig till kvällsmat, påverkar kroppen nästa morgon. Stressnivån i kroppen spelar också in, kortisol får oss att vilja äta mer än önskat.

Varför drabbas vissa människor ofta av högljudda knorranden medan andra har tysta och försynta magar?

– Det är väldigt individuellt, men det kan bero på hur vi sköter vår matspjälkning och hur väl den fungerar. Mängden mat du konsumerar och hur ofta du äter har också betydelse. Ju mer mat i systemet, desto mindre ljud. Dieter och vatten eller drycker med kolsyra kan också locka fram kurrande ljud.

Finns det något knep för att dämpa/tysta oljuden?

– Det är viktigt att tugga maten väl, det underlättar för matspjälkningen. Ett råd är också att inte dricka till maten, det avsöndras då mer saliv som hjälper till att bryta ner maten. Man bör inte heller svälja för mycket luft eller andas för djupt. Har du stora problem bör du kolla så att du inte är allergisk eller intolerant mot något.

Läs också:

7 frågor & svar om magproblem

Så håller du tarmen på gott humör

5 orsaker till ont i magen – och hur du kan slippa det