Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Varför snarkar man?

03 mar, 2020 
Marcus Alm
En kvinna ligger vaken på sängen och kan inte somna för snarkningar.
Alla kan börja snarka – men det finns metoder mot det. Foto: Unsplash
Att snarka är ofta helt ofarligt – men kan orsakas av underliggande sjukdomar. Här hittar du metoder för att sluta snarka och anledningar till oljudet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är en snarkning?

Snarkningar uppstår när mjuka delar i svalget, exempelvis gommen, börjar vibrera. Detta sker när luftflödet från din näsa eller hals går för snabbt. Generellt så kan snarkningar bara uppstå i näsan och halsen.

5 tips för dig som har svår för att sovaBrand logo
5 tips för dig som har svår för att sova

Två former av snarkningar: Social och medicinsk

Medicinska snarkningar är sådana som behöver utredas för att underliggande medicinska svårigheter ska kunna uteslutas. De sociala snarkningarna är ofta livsstilsbaserade och är inte hälsoskadliga. Däremot kan det vara jobbigt för din partner om hon eller han konstant behöver ligga med en kudde över huvudet för att sova.

Därför snarkar du: sju vanliga anledningar

Stress och trötthet

Att inte få nog med sömn kan bidra till att du börjar snarka när du väl somnat. Även stress påverkar. Ett sätt att undvika detta är att inte ligga och stirra på mobilen halva natten. Yttre stimulin, som telefonen, kan nämligen göra så att du känner dig orolig och stressad.

Alkohol och rökning

Annons

Om du röker så kan slemhinnorna blir irriterade och leda till att du börjar snarka. Alkohol slappnar av musklerna i svaljet – det finns alltså fler mjuka delar som kan börja vibrera – och således ökar risken för att du kommer snarka.

Smärtstillande och avslappnande mediciner

En kvinna försöker sova men mannen som snarkar tvingar henne att ha kudden över huvudet.
Foto: Shutterstock/TT

Uppstod dina snarkningar i samband med att du började ta en viss medicin? Prata med din läkare och se om det är möjligt att byta ut medicinen mot något annat om du misstänker att det är boven i dramat.

Överbett

Med hjälp av bettskenor kan man minska snarkningar eller bli av med dem helt och hållet. Bettskenan trycker fram underkäken och därmed även svalgväggen. Detta förbättrar luftströmningsförhållanden i svalgen.

Annons

Stora halsmandlar

Detta är en vanlig orsak till att barn snarkar. Diskutera med din läkare om tillståndet borde undersökas mer.

Djup sömn eller för lite sömn

Har du problem med sömnen? Oavsett om du lider av att du snarkar, av att du inte kan somna, eller har sömnapné så är det värt att kontakta en läkare eller vårdcentral. Vår sömn är en avgörande faktor för vårt välmående.

Bästa tipsen mot snarkning

Har du eller din partner problem med att den andra snarkar? Det finns hjälp att få!

Snarkdämpande nässpray är en väldigt effektiv metod om du vet vilken typ av snarkningar du lider av. Är dina problem i näsan? Gör så här: Innan du går och lägger dig sprayar du i näsborrarna och låter det verka. Det kan dock ta upp till ett par veckor innan effekten märks. Denna typ av spray finns även till halsen.

En snarkskena skjuter fram underkäken och vidgar dina luftvägar. Detta är en bra metod för personer som lider av starka snarkningar och som har svårt att sova på grund av detta.

Näsborrsvidgare är en plastskena man positionerar i näsan som en piercing innan man går och lägger sig. Detta bidrar till en god – och tyst – natts sömn.

Källa: Apoteket, 1177, Doktorn.com

Annons