Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varnar för rekordmycket pollen 2019

19 feb, 2019 
Henrik Högström
2019 kommer bli ett svårt år för pollenallergiker.
Trots årstiden har den för allergiker så avskydda pollensäsongen dragit i gång så smått. Och det kan bli riktigt besvärligt i södra och västra Sverige. ”Det ser ut som ett av de besvärligaste åren vi har haft”, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, vid Göteborgs Universitet till P4 Göteborg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Precis som visan säger så sover ännu ”björk och ljung, ros och hyacinter”. Men även om vintern håller sitt grepp över stora delar av Sverige så finns det vårtecken. Prognoserna om den kommande pollensäsongen tillhör dock en av de tristare tecknen.

I södra och västra Sverige ser det ut som att det kan bli ett av de mer besvärliga åren sedan mätningarna startade för 45 år sedan. Det säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, vid Göteborgs Universitet till P4 Göteborg.

– När det gäller al, hassel och björk så kommer det att bli besvärligt.

Varma sommaren ligger bakom

Anledningarna till prognosen är flera. En är den varma sommaren förra året. De vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentligt. En annan anledning är att pollensäsongen i de västra delarna var måttlig förra året.

Annons

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl till TT.

Mildare i öst

I de östra delarna av Sverige ser prognosen snällare ut.

– Jag är övertygad om att det blir lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet till TT.

– Vi hade mycket högre halter här på ostkusten än vad de hade i väst förra året, så vi räknar med en mildare säsong i år.

Även om prognoserna börjat komma så är det inte säsong för rinnande näsor och kliande ögon ännu. Om man vill hålla koll på utvecklingen så kan man kolla på pollenrapporten för en uppdatering. Men ännu är det alltså inte dags att snörvla.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons