Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Vart försvinner fettet när man går ner i vikt?

24 aug, 2022 
Amanda Olsson
Till vänster feminina fötter som kliver upp på en våg. Till höger en kvinna som gör sit-ups.
Det är inte alla som har koll på vart fettet tar vägen vid en viktnedgång. Det heter att man "bränner" fett, men vad innebär begreppet egentligen? Och hur går vi ner i vikt på ett så hälsosamt sätt som möjligt? Vi har svaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att viktnedgång är något trendigt är inget nytt. Det talas om nya dieter till höger och vänster – och vilken träningsform som är mest effektiv för maximal fettförbränning.

På frågan om vart fettet försvinner vid en viktnedgång hade de allra flesta svarat att det omvandlas till energi, värme eller muskler. Vissa tror till och med att fettet lämnar kroppen via tarmen tillsammans med avföringen. Så är dock inte fallet.

Se också: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står stillBrand logo
Se också: 5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

Detta händer när vi går ner i vikt

Fett blir varken till värme till muskler – utan lämnar kroppen via andningen. Det omvandlas alltså till koldioxid och vatten. Koldioxiden andas du ut, medan vattnet blandas in i din kropp och utsöndras med svett och urin.

Annons

Går du då ner 10 kg i vikt kommer 8,4 kg att lämna kroppen via lungorna – medan resterande 1,6 kg konverteras till vatten, visar en studie som den australienska forskarduon Ruben Meerman och Andrew Brown gjort.

Går det att påskynda viktnedgång genom att reglera andningen?

Svaret på denna fråga är nej. Du kan inte försöka andas snabbare för att "andas ut mer fett". Det kommer troligtvis bara göra att du blir yr eller leda till hyperventilering.

Det enda du kan göra för att styra din viktnedgång är att röra på dig och ligga på ett kaloriunderskott – det vill säga äta färre kalorier och förbränna desto mer.

Källor: Wellness.se, Svenska Yle, MåBra.

Annons