Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Vilken tablett har bäst effekt mot pollenallergi?

15 mar, 2018 
Vilken allergitablett ger bäst effekt?
Vilken sorts antihistaminer är mest effektiva vid pollenallergi? Vår apotekare Anneli Andersson ger svar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

”Är det skillnad mellan olika tabletter?”

Har pollenallergi och behöver medicinera med antihistaminer före och under säsongen.

Undrar vilken sorts antihistaminer som är mest effektiva. Har testat Kestine och Aerius som jag fick på recept. Är det skillnad mellan de olika eller spelar det ingen roll vilken sort jag väljer?
Snuvig

”Det är individuellt”

Antihistaminer är en grupp läkemedel som används för att minska allergiska besvär. Precis som du skriver finns det flera olika sorters antihistaminer att välja på. De fungerar på samma sätt i kroppen, det vill säga de blockerar effekten av det kroppsegna ämnet histamin.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Histamin utsöndras när ett allergiframkallande ämne kommer in i kroppen och histaminet ger då upphov till allergiska symtom som klåda, rinnsnuva, nysningar, nästäppa och kliande, rinnande ögon.

Antihistaminer finns både som tabletter, nässprej och ögondroppar. Vilket preparat du ska välja beror till stor del på vilka symtom du har. Ofta har pollenallergiker besvär både från ögon och näsa och då kan det vara enkelt att ta tabletter. Får man inte tillräcklig effekt av det går det bra att kombinera med nässprej och ögon droppar.

Annons

Antihistaminer delas generellt in i kategorierna äldre och nyare antihistaminer. De äldre antihistaminerna gör att man blir trött och dåsig medan de nyare är framtagna så att de inte tar sig in i kroppens centrala nervsystem och därmed blir man inte lika trött av dem. Alla receptfria antihistaminer som används i dag för att behandla allergisk rinit tillhör den senare kategorin.

Det är ingen större skillnad mellan de olika antihistaminerna i tablettform. Du skriver att du testat Kestine och Aerius. Kestine har den fördelen att du kan ta två tabletter per dygn, medan en tablett per dygn är rekommenderad dos för övriga sorter. Aerius, eller desloratadin, som den verksamma substansen heter finns receptfri sedan ett par år tillbaka och många upplever att den ger bra effekt.

Jag kan inte säga att en sort har bättre effekt än en annan, då jag upplever att det är individuellt vilken sort som fungerar bäst för olika personer. Mitt råd till dig är därför att prova dig fram, känner du inte att du får tillräckligt bra effekt av en sort kan det vara värt att testa en annan tills du vet vilken som gör dig mest besvärsfri
Apotekare Anneli Andersson

 

Här kan du läsa flera frågor och svar från apotekaren och även ställa din egen fråga>>

Annons