Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Vilket naturläkemedel hjälper mot uppblåst mage?

04 okt, 2018 
Vilka naturläkemedel hjälper mot uppblåst mage
Vilka naturläkemedel kan hjälpa mot uppblåst mage? Året Runts apotekare ger svar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har besvär av uppblåst mage ibland. Särskilt då jag äter lök och baljväxter. Undrar om det finns något naturläkemedel som kan lindra?
Marianne

Besvär med uppblåst mage och gaser i mage och tarm är vanligt förekommande och något som alla drabbas av mer eller mindre. Det är inte farligt och beror oftast inte på någon allvarlig sjukdom men kan självklart upplevas obehagligt. Yttre faktorer som att äta för snabbt, tugga tuggummi eller röka kan göra att man sväljer luft och får besvär med uppblåst mage. Gaser kan också bildas av bakterier i tarmen när kroppen bryter ner mat och då är det mycket beroende på vad man äter.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Som du skriver så är det vanligt att lök och baljväxter orsakar problem eftersom de innehåller fibrer som jäser i magen och gör att den sväller upp. Även exempelvis kål, paprika och äpplen samt produkter som innehåller sötningsmedel kan ge ökade problem med gaser. Det bästa är att lära känna sin egen mage och tarm eftersom samma sorts mat kan ge olika mycket gasbildning hos olika personer. När du vet vilka livsmedel som orsakar mest besvär hos dig är det självklara rådet förstås att försöka undvika dessa livsmedel så långt det är möjligt.

Annons

Det är dock inte alltid som man kan undvika att äta gasbildande livsmedel. Det finns receptfria läkemedel som lindrar besvär med uppblåst mage. Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet simetikon, t ex Minifom, Dimetikon och Imogaze, sänker ytspänningen på gasbubblorna och minskar därmed besvären. Dessa läkemedel tas med fördel i samband med måltid och ger bäst effekt när man tar dem regelbundet. Även goda bakterier, så kallad probiotika, kan minska gasbildning genom att bidra till en bra tarmflora. Ibland beror uppblåst mage på problem med matsmältningen och då kan det hjälpa med ett kosttillskott som innehåller matsmältningsenzym. Gå in på ditt apotek så får du hjälp att välja mellan de olika sorterna.

Annons