Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ändtarmsbesvär: Experten svarar på 10 vanliga frågor

05 aug, 2019 
Marina Nilsson
Sprickor och hemorrojder
För många är det svårt att prata om det som händer ”där bak”, vilket skapar onödigt lidande och en hel del oro. Därför – här reder vi ut alla undringar över analstationens besvär!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så härligt frispråkigt uttrycker sig Lillian Ericsson, legitimerad sjuksköterska som har arbetat med mage och tarmar i 15 år.

Se också: 7 saker du kanske inte visste om bajs

7 saker du kanske inte visste om bajsBrand logo
7 saker du kanske inte visste om bajs

Men så vet hon ju också vad människans lite mer ansträngda förhållande till en av sina kroppsöppningar får för konsekvenser. I motsats till Majros och Blenda så håller vi oss om vi kan, och gasen fyller i stället magen som en ballong.

Bakre hälften av en svart/vit ko
Våra magar skulle må bättre om vi fick äta, bajsa och prutta i lugn och ro, som korna i hagen.

Medicin mot förstoppning en kassako

Vi hoppar också över toalettbesök för att vi oroar oss för att det ska låta och lukta, och får sedan svårigheter med att bajsa när vi tycker att ”nu går det bra”. Det är inte särskilt förvånande att apotekens försäljning av läkemedel mot förstoppning är en riktig kassako, med 77 procents ökning under bara en tioårsperiod…

Annons

– Ta dig tid att gå på toaletten och prioritera dig själv, för en ändtarm som aldrig blir lyssnad på tröttnar till slut och ger inte längre lika tydliga signaler, förklarar Lillian.

Våra magar skulle må så mycket bättre om vi fick gå som kossorna i hagen – äta, bajsa och prutta fritt i lugn och ro!

Lillian är inte bara sjuksköterska på en endoskopiverksamhet (där man gör undersökningar av mage och tarm) på Ersta Sjukhus i Stockholm. Hon är dessutom författare till barnboken Pruttresan: Sagan genom landet Inuti (Triumf Förlag) och uppföljaren Fis-trubbel och annan oreda i landet Inuti som kommer ut i sommar. I dessa böcker kan både barn och vuxna få sig en och annan aha-upplevelse om hela vår fantastiska tarmkanal som Lillian beskriver som ”väldigt vacker och finurlig”.

– Vi är faktiskt väldigt vackra på insidan, vilket långt ifrån alla vet. Många förknippar i stället tarmarna med smuts och otrevligheter. Det finns också mycket skam, men att bajsa och fisa är ju det naturligaste som finns! Till exempel är det väldigt viktigt att man går på toaletten när man har behov och inte väntar. Det finns något som heter den gastrokoliska reflexen, som innebär att vi känner oss nödiga vid eller efter en måltid. Den här reflexen brukar vara som starkast efter frukost. Lyssna på din ändtarm!

Annons

En annan sak hon önskar att alla kände till är sambandet mellan hjärnan och magen. Man pratar till och med om mag- tarmkanalen som ”den andra hjärnan”.

Hjälp magen och tarmarna med frukt och grönt

– Hjärnan och tarmen påverkar varandra i ett komplext samspel åt båda håll. Man vet att tarmfloran har betydelse vid exempelvis Parkinsons sjukdom, autism och depressioner. Och på samma sätt så kan reaktioner i hjärnan som stress och ångest påverka tarmens barriärfunktion så att tarmfloran påverkas negativt.

– Mitt bästa friskvårdstips är att äta mycket frukt och grönt, om din mage tolererar det, för de ”matar” våra hälsofrämjande bakterier i tjocktarmen. Dra även eventuellt ner på köttintaget, minska stress, rör på dig och få till en god sömn, tipsar syster Lillian.

Vanligt med hemorrojder och klåda

Men även om man har en sund livsstil så kan alla drabbas av ändtarmsbesvär och det går inte alltid att hitta en orsak. Hemorrojder, analsprickor, klåda och olika slags läckage är mycket vanligt.

Annons

– Men att man ofta är förstoppad, överviktig och stillasittande är ändå saker som vi kan se är riskfaktorer, säger Lillian.

Att man känner genans för sina besvär, och påföljande ”jag vågar inte gå till doktorn”, innebär förstås också en risk för att problemen bara blir värre …

– Det är fullt förståeligt att det känns genant att söka hjälp och bli undersökt i rumpan, men kom ihåg att för personal i vården är detta vardag och inget konstigt alls. Det är viktigt att du mår så bra du kan och utesluter farliga orsaker till dina besvär, sammanfattar syster Lillian.

Experten svarar på 10 frågor om ändtarmsbesvär:

Svartvitt porträtt av Lilian Ericsson med mörk tröja, leende med örhängen och halskedja samt namnskylt
Mag/tarmsjuksköterskan Lillian Ericsson.

Jag är förstoppad. Vad ska jag göra?

– Prova att äta lösande och fiberrik kost. Se till att få i dig tillräckligt med vätska och rör på dig, för tarmen gillar motion. Försök också att minska stressen i ditt liv. Sedan är tyvärr kost- och livsstilsförändringar ibland inte tillräckligt ändå.

Annons

Vilka läkemedel mot förstoppning ska jag använda?

– Det finns många varianter som hjälper till att få avföringen mjukare, som till exempel bulkmedel, och många är helt ofarliga och kan användas hur länge som helst. Däremot ska mikrolavemang och tarmretande läkemedel endast användas vid enstaka tillfällen.

Vilka naturliga hjälpmedel finns mot förstoppning?

– Försök framförallt att få till regelbundna toalettvanor och lyssna på ändtarmen! Ett bra tips är också att använda en barnpall att sätta upp fötterna på när du sitter på toa. Då hamnar du i en mer hukande och naturligare ställning för kroppen och ändtarmen rätas ut, vilket underlättar tarmtömningen.

Jag måste trycka med tummen för att kunna bajsa, är det vanligt?

– Ja, tyvärr verkar det så, och detta kan bero på att tidigare graviditet och förlossning har orsakat en försvagning av väggen mellan slida och ändtarm, vilket gör det svårare att att tömma tarmen. Det finns mycket att önska kring forskning och vård av förlossningsskador.

Annons

Jag har så mycket gaser. Vad kan jag göra?

– Alla människor behöver släppa sig, men pruttar är tyvärr inte socialt accepterade. Gas i magen kan göra riktigt ont och magen kan kännas uppsvälld, så försök att hitta möjligheter att prutta om du behöver, för att helt enkelt lätta på trycket

– Vill man ändå undvika gaser, så tänk på att äta lite långsammare och tugga ordentligt, för ofta beror gaser på att vi sväljer luft när vi äter. Undvik tuggummi och kolsyra. Mat som kål, bönor, lök och sötningsmedel kan också ge gaser. Många blir även pruttiga av för mycket laktos.

Det kliar i rumpan. Har jag, gamla människa, fått mask i magen?

– Springmask är visserligen vanligast hos barn, men även vuxna kan drabbas, och ska då förstås behandlas. Men klåda vid ändtarmsöppningen är vanligt och kan bero på flera saker, till exempel att det ligger kvar lite avföring på huden som kan irritera. Har man besvär av hemorrojder eller analflikar så blir det ofta lite svårare att hålla rent.

Annons

– Vid tillfällig klåda kan du pröva att tvätta med vatten en gång om dagen. Om du använder tvål så välj en mycket mild sort eller barnolja, för fel sorts tvål och mycket tvättande kan faktiskt också ge klåda. Eventuellt kan man smörja efteråt med en skyddande ”barnrumpkräm”.

Se också: Jeanette fick cancer i tjocktarmen: "Önskar jag hade vågat prata om bajs"

Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”Brand logo
Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”

Jag har fått en spricka. Det gör ont när jag bajsar och det blöder. Vad kan jag göra?

– Sprickor i ändtarmsöppningen, analfissurer, uppstår ofta vid förstoppning. Försök att hålla avföringen mjuk för att underlätta, så läker ofta sprickan av sig själv inom några veckor. Vid behov kan man använda smärtlindrande salva som finns receptfritt. Men ibland behövs utskrivet läkemedel som har en avslappnande effekt på musklerna runt ändtarmsöppningen, så sök hjälp om det inte blir bättre på ett par veckor.

Annons

Hjälp, det är blod i toaletten! Har jag fått hemorrojder?

– Det är mycket viktigt att söka vård om det kommer blod från tarmen, även om du bara misstänker hemorrojder eller anal- sprickor, för att utesluta att blodet inte kommer från annat i mag- tarmkanalen! Men många gånger är det just hemorrojder, som är vanliga och kan drabba vem som helst. Ett vanligt symtom är ljusrött blod på pappret när du torkar dig, eller blod i toaletten. Blodet är oftast inte blandat med avföringen. Det kan också göra ont, svida eller klia och ibland kan det läcka gas, avföring eller slem. Du kan också känna att något buktar ut vid ändtarmsöppningen.

– För de allra flesta brukar besvären gå över av sig själv. Försök att undvika att få hård avföring och förstoppning, och ta hjälp av bulkmedel vid behov. Är du helt säker på att det är hemorrojder som spökar kan du testa receptfria läkemedel, men annars ska du som sagt alltid söka vård om du blöder från ändtarmen och såklart om besvären inte ger med sig trots behandling i ett par veckor.

Annons

– Det finns flera olika behandlingsalternativ vid besvärliga hemorrojder, en kirurg kan avgöra vilket alternativ som är bäst för dig!

Vad är analflikar?

– Analflikar är helt enkelt hudflikar som kan bli kvar när hemorrojderna har gått tillbaka. Det är helt normalt och har man inga större besvär av dem så är det bästa att acceptera dem och låta dem vara. Men ibland kan de försvåra förmågan att hålla god hygien, vilket kan orsaka klåda och irritation. Vid besvär kan en kirurg göra en bedömning om eventuell operation är aktuell.

När ska jag egentligen söka vård för mina besvär med rumpan?

– Sök vård om du upptäcker blod. Sök också om du får förändrade avföringsvanor och viktnedgång. Har du redan kända hemorrojder som inte blir bättre, eller om du får förvärrade besvär, så ska du också söka vård.

– Generellt tycker jag att du alltid ska söka vård om ändtarmsbesvären påverkar ditt dagliga liv och din livskvalitet. Det finns oftast hjälp att få!

68 procent av Sveriges vuxna kvinnor avstår då och då från att bajsa, trots att de behöver. Det i sin tur ökar risken för förstoppning – något som 71 procent har besvär med flera gånger om året.

Källa:Yougov/Sanofi

77 procent har apotekens försäljning av läkemedel mot förstoppning ökat med på 10 år.

Källa: SVT

Annons