Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Aminas virkning gör succé på nätet

08 dec, 2020 
Sara Wizén
Amina Yusuf Nassim virkar tröjar, toppar, blusar, tunikor och väskor utan mönster.
Amina Yusuf Nassim har lärt sig virka själv – och gör det utan mönster. Hennes färgglada skapelser har nu gjort succé i en Facebookgrupp för virkentusiaster.
– Jag visste inte ens att jag gjorde ett bra jobb, jag sitter hemma och virkar bara, så det känns superbra, säger Amina om uppmärksamheten som hon fått.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Amina virkade lite som barn i Kenya, men tog upp det ordentligt igen för två år sedan.

– När jag flyttade till Sverige kände jag mig lite ensam och tänkte att jag kommer bli galen, så jag behövde hitta på något och då började jag virka.

Se också: Virka miljövänliga sminkpads

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Allt hon kan har hon lärt sig själv, så mönster förstår hon inte. Hon tar mått på sig själv eller den hon ska göra plagget till, väljer garnfärger, räknar ut antal stygn och skapar sig en bild i huvudet över hur hon ska göra.

Ofta blir det färgglada virkningar, med inspiration från hemlandet Kenya och blommor.
Aminas ljusgröna tunika med vacker mönster har fått över 3 000 andra virkälskare att klicka på gilla.

Utan mönster passar allt perfekt

– För mig är det lättare att mäta någon än att följa mönster, jag förstår inte hur det skulle passa för alla är ju olika. Om jag virkar till mig så sitter det alltid bra för det är gjort utifrån hur jag är, ibland när jag köper kläder passar det inte alls, säger Amina.

Annons

Problemet med att hon lärde sig själv är att hon inte förstår termer. När hon gjorde sin vita topp mormorsrutor satt hon i nästan två timmar innan och tittade på garnet framför sig, sedan lossnade det och hon förstod hur hon skulle gå tillväga för att få dem att hamna rätt på tröjan.

Mormorsrutor på virkad v-ringad vit topp som Amina gjort själv utan hjälp av mönster.
Aminas topp med mormorsrutor älskas av många i virkgruppen på Facebook.

En dröm virkas fram

Det var inte länge sedan Amina började dela sina skapelser, främst toppar och väskor, i Facebookgruppen Virka och få inspiration. Där har mormorsrutorna fått över 2 000 gillamarkeringar och allt annat hon delar blir också väl omtyckt av tusentals virkentusiaster.

Med uppmärksamheten hon får har drömmen om att börja sälja hennes virkade skapelser börjat växa, men det är inte den enda framtidsvisionen.

Annons

– En dag ska jag göra en vacker topp till någon av våra prinsessor, säger Amina.

Inspirationen kommer från många håll, till exempel från hemlandet och från blommor. Det har också hänt att hon sett något hon gillar på teve, då har hon fotat av plagget och gjort en virkad version av det.

Flera av Aminas virkade toppar är utsmyckade med pärlor.
Aminas egen favorit är den här svartvita toppen med pärlor.

Ofta har hon tre eller fyra projekt igång samtidigt, så om hon tröttnar på ett kan hon byta, berättar hon och skrattar. Det varierar hur lång tid det tar att bli klar med en skapelse, men alltifrån två dagar till någon vecka, och ibland ännu längre. Tiden till att virka får Amina både hemma och på jobbet på ett LSS-boende.

– De tycker om att sitta med mig när jag virkar. De gör sina halsband, så sitter vi tillsammans och pysslar, säger hon.

Annons