Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Brodera fritt – mönster på blomsterkudde

27 apr, 2023 
Tina Gustafsson
En broderad kudde i hörnet på en korgsoffa.
Vitt pärlgarn kontrasterar fint mot linnetyg. En extra fin detalj är tofsarna i hörnen.
Brodera blommor spridda för vinden. Man känner nästan vindpusten som dragit förbi och spridit ut de skira blommorna över kudden. Brodera en, två eller så många du önskar till ditt blomsterhav.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förnya en kudde du redan har hemma med fina blommor broderade i efterstygn och franska knutar, eller sy en ny helt från grunden.

Tips!

Genom att sy kuddfodralet något mindre än innerkudden, får du en kudde som fyller ut hörn och kanter.

Kudde med blomstrande broderi

Storlek: 38x58 cm.

Material: Två stycken linnetyg à 40x60 cm, en innerkudde à 40x60 cm, vitt pärlgarn, en överföringspenna och smörgåspapper. Du behöver också ha en broderinål med spets, en broderibåge, ett strykjärn och tillgång till en kopieringsapparat.

Detaljbild på hur tofsar sys fast i hörnet på en kudde.
Sy fast tofsarna diagonalt med symaskinen i hörnen.

Gör så här

1. Sicksacka tygstyckena. Kopiera av blommorna och sprid ut dem på ditt tyg. Börja med de stora och placera sedan ut de mindre blommorna i mellanrummen. Förstora och förminska dem gärna så att det blir variation i mönstret, våra är 3–21 cm.

Annons
Mönster på blommor att brodera
Mönster på fribroderi
Annons

2. Lägg smörgåspapper på utskrifterna och rita av linjerna med transferpennan, du behöver inte rita ut var knutarna ska sys.

Utklippta bilder på blommor att brodera
Kopiera upp så många blommor du önskar och prova att lägga ut dem fint innan du överför mönsterna.

3. Lägg smörgåspapperet på tyget och pressa med varmt strykjärn, håll strykjärnet stilla annars finns det risk att mönstret flyttar sig och blir dubbelt på tyget. Anpassa värmen på strykjärnet till tyget.

4. Brodera stjälkarna med efterstygn och sedan franska knutar runt om dem. Använd gärna en broderibåge när du syr knutarna.

5. Pressa broderiet från avigsidan med strykjärn, gärna med en fuktig pressduk över.

Annons

6. Gör fyra tofsar med pärlgarn. Ett vanligt bankkort (kortsidan) passar bra i storlek att snurra garnet runt. Knyt fast en bit pärlgarn runt den ena änden.

7. Nåla och sy ihop fram- och bakstycke räta mot räta med 1 cm sömsmån, lämna en öppning på ca 1,5 cm i varje hörn samt en större öppning i botten för vändning.

8. Sätt tofsens garnända på en nål och trä in från kuddfodralets insida i hörnets öppning, sy fast diagonalt på symaskin. Upprepa på de andra tre hörnen.

9. Vänd kuddfodralet rätt, stoppa i innerkudden och sy ihop öppningen med smygstygn. Klipp upp tofsarna och frisera dem om så behövs.

Design: Helene S Lundberg, [email protected]

Så kommer du igång med punch needle-broderiBrand logo
Så kommer du igång med punch needle-broderi
Annons