Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Enkla julpyssel: 6 roliga beskrivningar

24 okt, 2017 
Gunilla Thermaenius
Enkelt julpyssel
Vill du göra något litet och lätt? Något som ger mer än värme och stämning. Vi har samlat flera små handarbeten som gör just det. Broderat, stickat och virkat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Brodera budskap på fina prylar

Materialåtgång: Rött (nr 817) av DMC moulinégarn, stramalj, tättvävt linnetyg att brodera på, färdigköpt förkläde, kudde, handduk eller liknande, fyllnadsvadd, julkryddor, risgryn samt restbitar av tyg, spetsar, band och knappar att dekorera med.

Se också: 7 jullekar att leka under ledigheten

7 jullekar att leka under ledighetenBrand logo
7 jullekar att leka under ledigheten

Gör så här

Brodera kloka ord eller ordspråk på linnetyget med moulinégarn (anpassa antalet deltrådar till tygets grovlek) med hjälp av stramalj. Tråckla fast stramaljen på linnet, när broderiet är klart, blöt handarbetet och dra bort stramaljen tråd för tråd. Sicksacka fast lapparna med små stygn, ca 1 cm från kanterna och fransa de undre lapparna innan du syr en ny lapp ovanpå den undre.

Inte bara tomten älskar gröt … Brodera och sy på ett enkelt, kanske återanvänt, förkläde som blir som nytt. Sy lapp på lapp med sicksacksöm och fransa sedan kanterna.

1. Förkläde med budskap

Sy på lappar, band, knappar och spetsar på ett förkläde. Brodera korsstygn med 2 deltrådar moulinégarn och på stramalj med 4,5 rutor/cm.

Kul att ge bort! Julpimpad handduk som gör köket helgfint.

2. Handduk med budskap

Brodera korsstygn med 4 deltrådar på stramalj med 2 rutor/cm. Sy lappar, band och spetsar på din handduk.

Fyllt med väldoft! Lilla hjärtat är fyllt med väldoftande pomerans, kryddnejlika och anis.

3. Dofthjärta med buskap

Använd stramalj med 4,5 rutor/cm och brodera korsstygn med 2 deltrådar moulinégarn. Rita upp ett hjärta, ca 18 cm brett och 20 cm högt, på en plastficka eller transparent papper och klipp ut. Lägg mallen på dubbelt tyg och klipp ut. Sy på lappar och spets på hjärtat, på både fram- och baksida. Sy ihop sidorna räta mot räta, men lämna öppet i ena sidan för vändning. Klipp jack i hörnen och vänd ut rätan. Sy fast ett par små knappar. Stoppa hjärtat med vadd och kryddor, sy igen öppningen för hand.

Glöm inte vilan! Klokt budskap att ta fasta på året om.

4. Kudde med budskap

Sy lappar, band och spetsar på ett kuddfodral. Brodera texter med korsstygn med 4 deltrådar moulinégarn och på stramalj med 2 rutor/cm.

Bokstäverna mönster

Virka ett gäng renar till grannen eller tallriset.

Virka söt ren

Storlek: Ca 4½ cm bred.
Garnåtgång: 1 nystan vardera, eller restgarn, av ljusbeige (nr 21) och brunt (nr 22) av Cotton Light (50 % bomull, 50 % polyester) à 50 g/ca 105 m från Garnstudio, www.garnstudio.se. Du behöver också svart garn till ögon och rött till mule.
Virknål: Nr 3.
Virkfasthet: 22 fm = 10 cm.

Annons

Beskrivning

Arb virkas runt. Lägg upp 4 lm med ljusbeige garn och sätt ihop dem till en ring med 1 sm.

Varv 1: Virka 3 lm, virka 12 st om lm-ringen, och avsluta med 1 sm i 3:e lm.

Varv 2: Virka 1 lm, *virka 1 fm i var och en av de nästa 2 st, 2 fm i nästa st*, upprepa *–* 1 gång till, virka 1 hst i nästa st, 2 st i nästa st, 2 dst i nästa st, 2 st i nästa st, 1 hst i nästa st, 2 fm i nästa st, avsluta varvet med 1 sm i första lm. Klipp av tråden och virka 1 del till på samma sätt.

Sy ett par stygn till ögon på en av sidorna (= framsidan) – sy med svart tråd – och sy några stygn med röd tråd till mule. Lägg ihop delarna aviga mot aviga och fortsätt sedan med varv 3 genom att virka genom båda lagren så här:

Varv 3: Virka 1 lm, 2 fm i nästa m, 1 fm i var och en av de nästa 4 fm, 2 fm i nästa m, virka 3 lm, 1 st i första lm (av de 3 lm), 1 sm i samma m (= öra), virka *fm i nästa m, 2 fm i nästa m*, upprepa *–* 5 ggr till, virka 3 lm, 1 st i första lm (av de 3 lm), 1 sm i samma m (= öra), avsluta varvet med 1 sm i första lm. Klipp av tråden och fäst den.

Annons

Horn: Börja från räts och i den 2:a fm från sista sm som virkades på varv 3. Virka 5 lm och 1 dst i samma fm, vänd arb och virka 3 lm, 1 st i dst från föreg varv, 3 lm och 1 sm i samma dst, virka 2 lm, 1 hst i den 5:e lm i början av föreg varv. Klipp av tråden och fäst den. Virka ett horn till på samma sätt, men börja nu från avigs i den 2:a fm från det andra örat.

Ögla: Klipp en tråd på ca 20 cm. Fäst tråden på toppen av renens huvud så att öglan blir ca 7 cm lång. Klipp av och fäst alla trådar.

Modell: Garnstudio

Sagolikt söta! Snabbvirka små svampar till årets garn – eller häng i en rad till en julig girlang.

Virka flugsvamp – beskrivning

Storlek: Ca 9 cm hög.
Materialgång: 1 nystan vardera, eller restgarn, av ljusbeige (nr 0206), djuprött (nr 3608) och camel (nr 0618) av Nepal (65 % ull, 25 % alpacka) à 50 g/ca 75 m från Garnstudio, www.garnstudio.se. Vadd eller ull till fyllning.
Virknål: Nr 3.
Virkfasthet: 20 fm = 10 cm.
Virkförklaring: 2 st virkas tills. till 1 fm så här: Stick in nålen i första st, hämta tråden, stick in nålen i nästa st, hämta tråden, gör ett omsl och dra tråden genom alla 3 m på nålen.
Obs: Varje varv avslutas med 1 sm i första m på varvet.

Annons

Beskrivning

Svampen virkas nerifrån och upp, och uppifrån och ner, och virkas sedan ihop mitt på.

Fot: Virka 4 lm med ljusbeige garn och sätt ihop dem till en ring med 1 sm i första lm.

Varv 1: 3 lm, virka 12 st om lm-ringen.

Varv 2: 1 lm och *virka 1 fm i första st, de nästa 2 st virkas tills till 1 fm– se förkl ovan*, upprepa *–* = 8 fm.

Varv 3: 1 lm och virka 8 fm.

Varv 4: 1 lm och virka 8 fm.

Varv 5: 1 lm och virka 8 fm.

Byt till camel.

Varv 6: 3 lm och virka 2 st i varje fm =16 st.

Varv 7: 3 lm och virka 2 st i varje st =32 st.

Klipp av tråden och lägg arb åt sidan.

Hatt: Virka 4 lm med djuprött och sätt ihop dem till en ring med 1 sm i första lm – ha 30 cm extra tråd som kan användas till att virka öglan med efteråt.

Varv 1: 1 lm och virka 6 fm om lm-ringen.

Varv 2: 1 lm och virka 2 fm i varje fm = 12 fm.

Annons

Varv 3: 1 lm och *virka 1 fm, i nästa fm virkas 2 fm*, upprepa *–* = 18 fm.

Varv 4: 1 lm, *virka 1 fm i var och en av de nästa 2 fm och i nästa fm virkas 2 fm*, upprepa *–* = 24 fm.

Varv 5: 1 lm och virka 24 fm.

Varv 6: 1 lm och *virka 1 fm i var och en av de nästa 2 fm och i nästa fm virkas 2 fm*, upprepa *–* = 32 fm.

Montering av svampen

Brodera ljusbeige prickar på den röda hatten med små maskstygn. Virka 16 lm med de 30 cm tråd från hatten och fäst tills till en ögla längst upp. Fäst alla trådarna.

Det är nu 32 fm på foten och 32 fm runt hatten – fyll hatten och foten med vadd. Lägg foten mot hatten och virka en kant genom båda lagren, maska för maska, med rött garn så här: 1 lm, *1 fm genom båda lagren, 2 lm*, upprepa *–* varvet ut. Avsluta med 1 sm i första lm på varvet. Klipp av och fäst tråden.

Modell: Garnstudio

Annons