Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Fannys stora passion är makramé: “Jag blir galen om jag inte får vara kreativ”

02 jun, 2021 
Elin Samuelsson
Createaholic makrame
Fanny hade alltid varit intresserad av olika ­sorters handarbete men det var när hon hittade makramé som hon blev helt fast. Och när hon startade Instagramkontot Createaholic upptäckte hon snabbt att det var många andra som uppskattade hennes alster. I dag har hon gett ut två böcker och arbetar med makramé på heltid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad som är Fanny Zedenius passion i livet går inte att ta miste på när man kikar in i hennes ljusa lägenhet. Här smyckas rummen av gardiner, puffar, kuddar, kläder och en vacker sänghimmel över sonen Noahs sovplats – allt i makramé.

Se också: Så gör du en väggbonad i makraméBrand logo
Se också: Så gör du en väggbonad i makramé

– Knytandet får mig att tappa uppfattning om tid och rum, jag fastnar helt i min egen värld och bara njuter. Men det gör också att jag sätter andra behov åt sidan, som att äta och sova, berättar den 33-åriga konstnären roat.

Fastnade direkt

Sedan barnsben har Fanny pysslat, målat, ritat, stickat, sytt, virkat och byggt. Men de flesta tekniker har hon ofta tröttnat på när hon färdigställt ett alster. Tvärtom är det med makramé, vilket fascinerade henne när hon upptäckte hantverket på internet. Efter att ha knutit sin första ampel var hon fast.

Annons

– Jag blev som förtrollad över att man kunde skapa så avancerade saker med knutar! Jag märkte att det tog bort all min stress och hjälpte mig att varva ner.

Gardin gjord i tekniken makramé
Ett av de mest populära projekten i Fannys första bok är den vackra gardinen i makramé.

Makramé är en gammal teknik där man med flätor och knopar skapar exempelvis amplar, armband och väggkonst. På 1800-talet var det vanligt att sjömän sysselsatte sig med hantverket och sålde sina arbeten i hamnarna. Själva namnet härstammar från turkiskans ord för handduk, servett eller näsduk: maqrama.

På 1970-talet var makramé högsta mode inom inredning och har nu återigen fått ett rejält uppsving. Men när Fanny upptäckte tekniken på Instagram i slutet av 2014 var det fortfarande helt nytt.

Annons

Det här är Fanny

Fanny Zedenius Createaholic

Namn: Fanny Zedenius
Ålder: 33 år
Familj: Sambon Simon, 36 år, och sonen Noah, 1 år
Bor: I Årsta, Stockholm
Gör: Driver företaget Createaholic som säljer makramématerial och håller i workshops. Har skrivit boken Makramé – kreativt knytande till hemmet (2017) som översatts till elva språk, samt uppföljaren Macramé 2 (2020), hittills översatt till tre andra språk och kommer ut på svenska under 2021.
Instagram: @Createaholic
Hemsida: createaholic.se

– Jag hade precis startat mitt Instagram-konto Createaholic där jag la ut bilder på saker jag skapat. Jag är smått beroende av hantverk och pyssel, jag blir galen om jag inte får vara kreativ. Därav namnet på mitt konto, berättar hon.

Makramé på heltid

Vid den här tiden pluggade Fanny internationella relationer och jobbade på UN Women Sverige. Med tiden tog makramén upp allt mer av hennes tid. Hon la upp sina arbeten på Instagram och fick snart fler och fler följare, de flesta i utlandet.

När de började efterfråga workshops och försäljning av material bestämde hon sig för att starta ett företag. Ett par år senare blev hon uppvaktad av ett brittiskt bokförlag.

Annons

– Just då fanns det inga moderna böcker om makramé, men jag tackade nej eftersom jag och min sambo skulle resa jorden runt. Men förlaget övertalade mig att göra en bok innan resan, så jag sa upp mig från jobbet för att hinna. Sedan 2017 har makramé varit min heltidssysselsättning, berättar Fanny.

När Fannys första bok Macramé – the craft of creative knotting for your home kom ut på engelska 2017 hade tekniken spritt sig explosionsartat ute i världen. 2018 kom den ut på svenska, och plötsligt var majoriteten av hennes följare från Sverige. I dag är de närmare 100 000.

– Det har tagit fart något enormt, särskilt under coronapandemin. Makramé har en förmåga att verka terapeutiskt och meditativt, och har varit ett sätt för människor att hantera ångest och oro som präglat det senaste året. Jag inleder boken med min egen erfarenhet av stress och det är många som hört av sig och tackat för just det. Det är en av de finaste sakerna med att ha gjort den här boken, säger hon.

Annons

Fanny Zedenius tycker att makramé är något alla kan göra.

– Till skillnad från stickning och virkning där maskor kan gå upp, så behöver man inte vara nervös för att misslyckas. Knutar kan ju inte lösa upp sig själva! Och eftersom man använder sig av rep som är lite ”rufft” så blir resultatet alltid jättefint, även om arbetet inte är perfekt gjort.

Denna makramévåg är det främst vitt bomullssnöre som används, som både passar i inredningssammanhang och är mer skonsamt för händerna än det jutesnöre som var populärt på 70-talet. Vilken tjocklek på repen man använder är en smaksak.

– Ju tjockare desto färre detaljer, däremot mer storslaget och imponerande. Med tunt snöre kan man däremot få till riktigt små, intrikata mönster, det blir en helt annan detaljrikedom, berättar Fanny.

Väggbonad i makramé
Då och då tar Fanny emot special­­beställningar. Detta verk skulle kunden använda som bakgrundsdekor på sitt bröllop.

Själv föredrar Fanny, som är helt självlärd och skapar på frihand, att göra storskaliga projekt.

– Jag inspireras bland annat av andra sorters hantverk och blandar gärna tekniker. Som makravävning, där man väver in andra sorters material i makramén. Jag brukar också sticka eller virka olika band som jag knyter in.

Se också: Så knyter du en ampel till din krukaBrand logo
Se också: Så knyter du en ampel till din kruka

Till en början sålde Fanny färdiga verk, delvis på beställning. Nu är det material samt böckerna (Macramé 2 kom ut i början av 2020) som står för intäkterna.

Annons

– Det är svårt att konkurrera med hantverk, det är inte alla som förstår värdet av arbetet och hur mycket tid det tar. Nu skapar jag för min egen skull och för att inspirera mina följare, utan att behöva tänka på att sälja mina alster.

Hyllvägg med reprullar

För den som gillar jordnära och pastelliga toner är Fannys Instagramkonto en fröjd för ögat. På flera av bilderna skymtar en hyllvägg i lägenheten, fullproppad med stora reprullar i mjuka färger. Det är Createaholics lager, företaget drivs helt och hållet hemifrån.

– Ja, vi har en repvägg i stället för en tv-vägg, det är mycket trevligare att titta på! Den gör sig väldigt bra på bild, även om vissa tror att det är toalettrullar vid första anblick, haha!

Createaholic Fanny Zedenius
Fanny driver sitt företag hemifrån och lagret av reprullar bildar en dekorativ vägg i vardagsrummet.

Fanny berättar att Instagram har betytt allt för hennes framgång. Det är här hon gör sin marknadsföring, det var här bokförlaget hittade henne och det är här hon håller kontakt med sina kunder.

Annons

– Dessutom är fotona, filmerna och bildredigeringen en kreativ process i sig som jag njuter av att göra.

Samma dag som WHO deklarerade att Covid-19 utvecklats till en pandemi, 11 mars 2020, föddes sonen Noah. På Instagram hade Fannys följare kunnat följa graviditeten, och hon hade förberett dem på längre leveranstider efter sonens födelse.

Sänghimmel i makramé
Över sonen Noahs säng hänger en sänghimmel i makramé, ett av de mer avancerade projekten i boken Macramé 2.

– Men i stället för att trappa ner ökade min omsättning med över 100 procent och jag fick lov att fortsätta jobba på som vanligt – om än med en liten bebis som såklart kom i första hand. Som tur var sov Noah väldigt mycket och jag hade massor med energi. Det blev långa kvällar där jag och sambon hjälptes åt med orderna medan Noah sov!

Bok om makramé
Fanny har skrivit två populära böcker om makramé. Den första har i dagsläget översatts till elva språk och sålts i över 150 000 exemplar. Tyvärr är den svenska versionen slutsåld så håll utkik efter den på antikvariat! I höst kommer hennes andra bok ut på svenska med titeln Modern Makramé.

Om makramétrenden håller i sig återstår att se. För Fanny Zedenius personligen är den nog här för att stanna. Makramén ger henne energi och är ett sätt för henne att ladda batterierna. Det är inte för inte som hon prioriterade att bära med sig flera kilo rep i ryggsäcken när hon och sambon reste runt jorden. Var hon än befann sig – bland bergen i Laos, på en strand i Australien eller på en veranda i Kenya – tog hon sig tid att knyta sina rep. De färdiga verken gav hon bort till människor hon träffade längs vägen.

– Jag måste skapa för att må bra, jag är verkligen beroende. Ibland tar jag en paus från makramén, men jag hittar alltid tillbaka igen.

Annons