Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Hapa Zome: Växtfärga med japansk teknik – så gör du

01 sep, 2021 
Johanna Bank
Kvinna bankar blad på vitt tyg med hammare.
Banka in sensommaren med japansk växtfärgningsteknik. Är du sugen på att testa växtfärgning men inte haft tid att dra igång ett stort färgprojekt? Då är Hapa Zome något för dig!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hapa Zome är en uråldrig japansk teknik som kan översättas till bladfärg. Den enklaste men kanske också den vackraste tekniken för växtfärgning. Principen är busenkel, man bankar helt enkelt in växtfärgen med en hammare. Både kul och avreagerande. Tygerna hittar du på loppis.

TV: Så gör du ett eget läderarmband

Så gör du ett eget läderarmbandBrand logo
Så gör du ett eget läderarmband

För växtfärgning med Hapa Zome-teknik behöver du:

  • Ett ljust tyg
  • Växtdelar
  • En hammare

Så här gör du Hapa Zome:

1. Plocka färska blommor och blad, ju mer vätska det finns i växten desto starkare blir trycket.

Tips!

Gå på loppis och leta efter en vit tröja, kjol, klänning eller ett annat klädesplagg och tryck ett ljuvligt mönster med blommor på. Det kanske inte håller för alltid men du kommer garanterat att göra succé på festen.

För fler tips på vad man kan hitta på, titta in hos @cirkusbank

2. Ta en bit ljust tyg, vill du att trycket att ska hålla längre så beta tyget med alun först. Beskrivning på hur ni gör det finns i ett tidigare nummer om växtfärgning. Ett väl använt tyg där fibrerna är uppluckrade är att föredra, loppisfynd är perfekt.

Dahlior, gröna blad och ett vitt tyg med bladmönster.

3. Lägg ut tyget plant på hårt underlag. Det kan färga igenom så använd en skärbräda eller något annat som skydd.

Annons

Bredda uttrycket

Du behöver inte använda dig av bara tyg, det går lika bra att trycka på papper. Du kan skapa egna kort, presentpapper … Endast fantasin sätter gränser.

4. Lägg blommor och blad med baksidan av bladen ner mot tyget, här kan du göra en vacker mandala eller bara skapa fritt. Det blir vackert vilket som. Lägg ut ditt mönster på halva tyget.

5. När blommorna ligger på plats så viker du över andra delen av tyget. Sedan kommer den roliga biten. Ta fram hammaren och banka försiktigt på tyget över växterna, färgen läcker igenom så du ser när du är färdig och det har bildats ett tryck.

6. Vik upp tyget och häng på tork. Det är viktigt att det inte hänger ute i solen för då bleks trycket. När växtdelarna torkat är det bara att skaka av och borsta bort. Svårare än så är det inte.

Skapa en oförglömlig festdukning

Leta efter en vit linne- eller bomullsduk och servetter på loppis och banka sedan in höstens sista blomster i dem. Förvara duken och servetterna mörkt tills det är dags att duka upp till fest. Fantastiskt fint och unikt att ta fram till nyår, födelsedagen eller varför inte till bröllopet? Passa även på att göra inbjudnings- och placeringskorten när du har hammaren i högsta hugg.

TV: Så gör du en väggbonad i makraméBrand logo
TV: Så gör du en väggbonad i makramé
Annons