Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

6 fina tips: Så kan du återbruka dina loppisdukar

18 jun, 2021 
Johanna Bank
Delad bild. Till vänster en hög med vita dukar med blommor i ljusa färger. Till höger en tygkasse sydd av dukar med tre cerisa pioner som sticker upp.
Vem har sagt att broderade dukar hör hemma i gamla tider? Inte vi. Det är dags för dukrevolution. Vi lägger dem på barrikaderna – och skapar en ny, lite vackrare värld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Är det något man fortfarande kan fynda så är det textil, en ofta bortglömd hörna på loppisar. När de flesta har siktet inställt på möbler och porslin så är det borta i högarna med dukar som de riktiga guldkornen finns. Med fynd menas då inte metervis av oanvänt tyg från kända formgivare, utan de varsamt broderade dukarna.

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Kvaliteten och hantverksskickligheten bakom dessa alster går inte att få tag på idag. Så är det inte hög tid att hylla hantverket och broderiet – ett kvinnoarv från oftast anonyma konstnärer vars frihet varit nålen och tråden inom hemmets fyra väggar – och låta dessa fantastiska skapelser ta den plats i dagens inredning som de förtjänar.

Annons
Johanna Bank tittar leende ut genom ett öppet fönster. Framför henne står en korg med blåvit hamamduk.
Kreativa Johanna Bank, även känd som @cirkusbank, vill slå ett slag för alla vackra dukar därute.

Ge dukarna en ny funktion

Men vad gör man då med alla dessa mindre dukar, de som aldrig kommer att ligga under ett ytterfoder på en piedestal igen, eller de söndriga dukarna som aldrig kommer att lagas? Låt oss hitta en ny funktion. Låt dem komma fram och användas i stället för att ligga där bortglömda och oanvända.

Jag utmanade mig själv för att se vad man kan göra av en hög söndriga och opraktiska dukar – och fick en hel sommarkollektion på köpet.

Glasburk med rabarbermarmelad med en blåvitmönstrad duk som lock. Handskriven etikett ligger framför.
En burk rabarbermarmelad ser extra festlig ut med en liten duk på locket. Bara att lägga över en rund duk och knyta ett snöre runt.
Johanna Banks rygg syns genom ett fönster. I håret har hon ett band, som är en omgjord duk.
Varför slänga de sista bitarna när du kan sy scrunchies eller klä en hårklämma.
Annons
Två saftflaskor i glas, den ena nedstoppad i en vit- och blåmönstrad tygkasse, i bakgrunden syns en kort med en cerise pion i.
Bästa gå bort-presenten i sommar – en handsydd flaskväska med en flaska fläderblomssaft i. Utgå från grundmönstret till tygkassen, men använd måtten 18x30 cm till väskan och måtten 6x35 cm till hantagen.

”Men jag kan ju inte sy!?” säger de allra flesta. Jo, jag lovar, detta kan ni sy. Enklare än på syslöjden plus att det idag finns en pedagogisk guldgruva som guidar dig igenom varje moment, det går inte att misslyckas. Den stavas YouTube.

Annons

Skapa nytt utifrån dukens egna form

Det bästa med att sy av gamla dukar är ju att allt tråkigt förarbete redan är klart, kanterna är fållade. Bara att utgå från dukens egen form och se vad du kan skapa. Här kommer tre tips.

Träbord med ett fång pioner i vas och saftflaska i glas. På träbänk bredvid hänger en tygkassa sydd av gamla dukar.
Något vi alla har användning för är en klassisk tygkasse. En gympapåse har du säkert gjort i syslöjden. Principen är densamma. Utgå från måttet på duken och låt kassen få sin storlek efter det. Om du har en väldigt stor duk och inte känner för att sy en tomtesäck så är 45 x 90 cm ett bra mått.

Tygkasse av duk – grundmönster

Du behöver: En duk, symaskin (det går självklart att sy för hand också), nål och tråd. Ett strykjärn är också till stor hjälp.

Gör så här: Om inte kanterna redan är fållade så sicksacka runtom.

1. Vik duken på mitten så att långsidorna ligger mot varandra. Avigsidan, det vill säga dukens baksida, ska vara utåt.

Annons

2. Sy med raksöm 1 cm in längs med båda långsidorna. Nu ska du göra det som tar gympapåsen till nästa nivå och får den att se proffsig ut – sy av hörnen.

3. Vik upp botten så sömmen kommer i mitten, hörnet ser nu ut som en triangel. Sy sedan en raksöm vågrätt 5 cm in från toppen.

4. Vik det avsydda hörnet upp mot kassens långsida och fäst med några stygn i långsidans sidsöm. Gör likadant på båda hörnen.

5. Vik ner 2 cm av tyget vid kassens öppning inåt mot avigsidan, pressa till med ett strykjärn. Vik ner ytterligare 2 cm över den första vikningen. Sy en raksöm 1,5 cm ner för att fästa kanten. Vänd kassen rätt.

6. Nu ska du göra två handtag, så du behöver två bitar av duken. Mått för långa handtag, 8x75 cm, och korta, 8x45 cm.

7. Vik in 1 cm längs med båda långsidorna och pressa med strykjärn.Vik sedan den långa remsan dubbelt så de tidigare vikningarna döljs. Sy en raksöm 2–3 mm in på båda långsidorna. Fäst sedan handtagen på insidan av väskan där du tycker de passar, 10–15 cm in brukar vara lagom. Sy fast handtagen med två vågräta sömmar. Vill du göra det extra stabilt så kan du sy ett kryss.

Annons

Utifrån det här mönstret kan du sedan variera dig i oändlighet. Låt dukens form och storlek bestämma och släpp skaparlusten fri.

Flyg fula fluga flyg. Matkupan, något man inser att man saknar varje sommar när flugorna gör entré. Varför inte slå två flugor i en smäll och göra din egen matkupa av en skir duk och ingredienser som redan finns i skafferiet.

Klä en matkupa med tunn duk

Du behöver: En tunn duk, potatismjöl och en form i lagom storlek.

Gör så här:

1. Börja med att leta rätt på en form som har rätt proportioner, en badboll eller större boll, undersidan på en stor skål eller ett durkslag.

2. Prova ut hur du vill att duken ska forma sig och klipp till om det behövs, det är en fördel om duken redan har en rund form.

Annons

3. Blanda ut 1 msk potatismjöl i 1 dl kallt vatten. Tillsätt 3 dl kokande vatten under omrörning till en slajmig gegga.

4. Lägg i duken och låt den dra en stund.

5. Ta upp och lägg duken över formen. Forma till och ta bort luftbubblor och veck med handen. Låt torka på formen.

6. Lossa kupan försiktigt. Justera den i nederkant med en sax om det behövs.

7. Gör hål uppe i toppen och trä igenom ett band med en ögla som fungerar som knopp.

Antekningsbok klädd i en duk på en ljusgrön trästol.
Klä in en anteckningsbok i en vacker duk. Kanske kan den bli en present eller så skapar du en fin trädgårdsbok åt dig själv, där du skriver ner årets sådder.

Anteckningsbok klädd i duk

Gör så här: Lägg ut boken på duken och lägg till 3 cm runtom, Klipp till. Limma fast duken med textillim, eller annat lim, det fungerar lika bra. Även tapetklister funkar. Vik in kanterna och limma fast på insidan av pärmen. Vill du dölja limningen så limmar du sedan fast första och sista sidan mot pärmen.

Annons

Låt oss nu tömma loppisarnas bord på dukar i sommar och använda dessa helt fantastiska skatter. Vill du ha mer tips på vad du kan skapa så titta in hos @cirkusbank på Instagram.

Vit duk med blått mönster hänger som draperi bredvid ljusgrön trästol och kvinna med ljusblå klänning.
En söndrig duk med ett vackert jugendbroderi fick nytt liv som draperi på punschverandan.
Annons