Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om stickor

11 maj, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Sticka med rundstickor är enklare än jumperstickor.
Med rätt stickor blir det både enklare och roligare att göra klart sitt projekt.
Att välja rätt stickor är en enkel match så snart du lärt dig vad som passar bäst till olika projekt, och du kommer snabbt att hitta en favorit när du testar dig fram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur stickar man?

Det finns två sorters grundsätt att sticka, antingen stickar du fram och tillbaks som när du gör en halsduk, eller så stickar du runt, till exempel om du gör en mössa eller ett par strumpor. Vill man göra det enkelt för sig så finns det två olika sorters stickor att välja på, men det går även att växla lite. Sedan behöver du även veta vilken grovlek stickorna ska ha, men i stickmönstret står det angivet vilken stickstorlek som passar bäst till garnet. Detta står också angivet på garnets banderoll.

Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Vilka stickor passar bäst?

När det kommer till att välja stickor så finns det många varianter, både gällande material, men även när det kommer till vad som är bäst för ändamålet. Material är dels en smaksak, vissa föredrar att hålla i metallstickor framför olika former av trämaterial, men det gäller även att anpassa stickorna efter garnet så att de passar ihop med stickningen.

Annons

Vissa garner är väldigt glatta och kan halka omkring för mycket om matchningen är dålig, och samma åt andra hållet – om garnet är strävt och riskerar att fastna i träfibrerna så blir det inte heller bra. Det finns även stickor som är lite kantiga vilket många uppskattar då det ger en bättre ergonomi.

Tips – 3 bra stickor för nybörjaren!

  • Rundstickor
    Används precis som det låter, för att sticka runt. Stickorna är lite kortare och har en plasttråd mellan sig som gör att stickningen inte glider av. Många använder även dessa för vanlig rak stickning genom att sticka fram och tillbaka på stickan vilket avlastar nacke och skuldror. Finns i olika längder – 40, 60 och 80 cm är de som används mest.
  • Jumperstickor
    Två separata stickor med ett litet stopp i varje ände så att stickningen stannar på plats. Kallas även för långa stickor eller bara stickor och är de klassiska stickorna som de flesta av oss känner igen från skolans syslöjd.
  • Strumpstickor
    Gör vad de heter, används för att sticka strumpor, då använder man fem stycken samtidigt. Fyra stycken sitter maskorna på i en ”ring”, den femte stickar man med. Strumpstickor är korta och lika i båda ändar så att man kan sticka runt.

Rundstickor – tips

Dessa rundstickor är 80 centimeter långa och gjorda i bambu, vilket gör att de är lätta och därmed sköna att använda länge. Se mer och köp rundstickorna här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

Jumperstickor – tips

De här röda stickorna finns i många olika storlekar. Se fler varianter och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.

Strumpstickor – tips

De lätta strumpstickorna finns i flera olika färger, är lätta att arbeta med och garnet glider fint på dem. Se mer och köp strumpstickorna här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till stickorna.
Annons