Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

OS-stjärnan Tom Daley: Stickningen räddade min mentala hälsa

22 aug, 2023 
Tom Daley är OS-stjärnan som när en hälsosam förkärlek för handarbete av karaktären stickning och virkning.
I en intervju med magasinet Out berättar den hyllade medaljören nu om vad hobbyn betytt för honom – både privat och i karriären.
– Jag vill verkligen uppmuntra alla att ge stickning och virkning en chans, för det kan vara otroligt lustfyllt, säger han till tidningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Det var under de olympiska spelen 2020, i Tokyo 2021, som den brittiske simhopparen Tom Daley skapade stora rubriker. Inte bara för att han hade stora sportsliga framgångar under mästerskapet, utan främst för något han gjorde vid sidan om planen – han stickade nämligen... och det konstant!

I en intervju med HGBTQIA+-magasinet Out berättar den 29-åriga atleten nu om hur det gick till när han fann kärleken för denna hobby – och hur det hjälpt honom i karriären att bli en av världens mest framstående simhoppare.

Annons

Tom Daley: Min make föreslog stickning

Daley berättar för tidningen att han aldrig såg sig själv som en kreativ person, även om han alltid älskade att pyssla under barndomen.

Men under pandemin 2020 fick han ett ovärderligt råd av sin make Dustin Lance Black, manusförfattare och filmregissören till den Oscarsvinnande filmen Milk.

Maken hade observerat att många skådespelare fördrev tiden under filminspelningar med att just sticka. Han föreslog då att detta var något som Tom borde prova på. Särskilt då hans framsteg som simhoppare ibland hämmades av hans rastlösa själ och att han hade svårt med återhämtningen.

– Jag beställde lite stickor och lite garn, besökte YouTube och lärde mig själv hur man stickar. Med varje projekt lärde jag mig en ny färdighet eller en ny teknik eller en ny söm. Efter det började jag designa egna grejer, och när jag stickade under OS och folk såg det så... ledde en sak till en annan.

Annons

Resten är, som man säger historia. Tom kan inte föreställa sig ett liv utan hälsofördelarna han får av stickandet. Och som han antydde i intervjun så fick hans uppmärksammade talang även ringar på vattnet efter OS.

tom daley sticka os tokyo 2021
Brittiske OS-stjärnan Tom Daley tog varje tillfälle i akt att utöva sin hobby – stickning – under varenda paustillfälle som gavs under OS i Tokyo 2021. Något som uppmärksammades stort av media runt om i hela världen.

”Folk kan säga att en kille som stickar är feminin”

Tom Daley fick otroligt mycket stöd och hyllningar från stickare runt om i hela världen. Så pass mycket att han i november samma år startade sitt eget varumärke som specialiserar sig på stickade, virkade och broderade plagg och accessoarer; Made With Love By Tom Daley.

Annons

Han berättar för tidningen att han drömmer om att krossa glastak som han som homosexuell man, och andra HBTQIA+-personer möter i vardagen. Något han upplever att han kan göra med den nya plattformen.

– Människor blir ofta kategoriserade i fack baserat på [fördomar om reds. anm.] vad de kan och inte kan göra. Folk kan säga ”Åh, en kille som stickar är feminin” eller ”En kille som stickar är gay”. Jag har hört allt. Jag har till och med hört att simhopp är ”gay” bara för att det är min läggning. Helt plötsligt är allt gay, säger han och utvecklar med att berätta vad hobbyn betytt för honom:

– För mig har det blivit viktigt att inte placeras i ett fack, utan bara få njuta av något jag tycker är roligt. Jag har till och med befunnit mig lite utanför min bekvämlighetszon när jag har utforskat mig själv som en stickare och lärt mig nya saker. Det kan vara lite utmanande i början, men jag vill verkligen uppmuntra alla att ge stickning och virkning en chans, för det kan vara otroligt lustfyllt, säger han avslutande till tidningen.

Snabbstickat #1 – Så stickar du en randig grytlappBrand logo
Snabbstickat #1 – Så stickar du en randig grytlapp
Annons