Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Sy-bloggaren Maja Delborns bästa kom igång-tips

14 okt, 2020 
AvCaroline Olovsson
Sy-bloggaren Maja Delbrons bästa sytips.
Smock, volanger, dramatiska siluetter och en förkärlek för rutigt. Maja Delborns kläder för tankarna både till barndomens tårtkalas och praktfulla statyer, och inspirerar andra till att damma av familjens gamla symaskin. Men var ska man egentligen börja?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Maja Delborn, 25, är bloggare, egenföretagare och podcastare. Men framför allt är hon en skapare. Sedan hon 19 år gammal blev utbränd har hon provat på det mesta – färg, lera, vävning och broderi. Men det sömnaden som ger henne störst glädje och som hon vill dela med sig av.

Se också: Så kommer du i gång med senaste broderitrenden

Så kommer du igång med punch needle-broderiBrand logo
Så kommer du igång med punch needle-broderi

– Nästan allt jag syr har puffärm. I butik är puffen ofta lagom stor, och jag tycker lagom är för litet. När man syr själv så kan man ju göra dem precis hur stora som helst, säjer Maja och ler.

Det var i coronaepidemins början som Majas intresse tog fart.

– Jag tog min gamla favoritklänning, en som jag verkligen älskar men som börjat kännas lite för kort, och klippte upp den längs sömmarna. När alla tygbitar låg var för sig så ritade jag av dem, och vips hade jag ett mönster på en överdel som jag visste skulle sitta bra.

Annons

Hur kommer man igång med att sy?

– Mitt bästa tips är som sagt att klippa sönder ett plagg man inte längre använder, och rita av det på lite papper, inte direkt på tyget. Nästan alla mina toppar är variationer på mitt originalmönster, och med lite trixande går det att kombinera med mönsterdelar från andra plagg. Du kan köpa något med bra passform second hand – egentligen behöver du inte ens klippa isär det, det är bara enklast så.

– Mitt andra tips är att loppisfynda tyger. Du kan hitta lakan, gardiner och dukar och få väldigt mycket material för 30 kronor.

Annons

Second hand – bra miljöval

Att köpa tyg second hand har flera fördelar. Utöver det låga priset är det ett miljömedvetet val som inte innebär någon nyproduktion. Ofta är tyget gjort i naturfiber som bomull eller linne, vilket andas och dessutom går att färga naturligt.

– Det hjälper en också att våga klippa. Om jag köpt ett dyrt silkestyg så är jag mer rädd för att göra fel. Men med ett gammalt lakan är det bara att köra på. Du kan till och med köpa två lakan och göra en testupplaga utan att det kostar så värst.

I en anteckningsbok har Maja ritat upp olika varianter på mönstret till en ärm.
En ärm kan förstoras i oändlig variation, beroende på var du ökar och minskar mängden tyg.

Vilka stiltips har du till en nybörjare?

– Jag tar stor inspiration från den danska designern Cecilie Bahnsen och sånt som jag har sett på stan, eller så låter jag tyget inspirera mig. Nästan allt jag syr sitter ganska löst och har puffärm. Dels därför att jag tycker det är fint, men också för att det är så tacksamt. Misstagen syns knappt. Figursydda plagg med tajta ärmar avslöjar alla sneda sömmar och oönskade små veck i tyget, och det kan lätt sitta obekvämt. Men hela puffen består ju av veck, så det är lätt att få snyggt och skönt på första försöket, säjer Maja.

Annons

– Ett annat tips är att ta i rejält med tyg. Ett lakan till en 90-säng är ofta 120 eller 140 centimeter brett, och jag kan göra puffen på hela bredden. När ärmarna består av över en meter tyg blir de riktigt maffiga, det ser lyxigt ut. Rita av formen och måttet på hålet som ärmen ska passa in i, och förstora mönstret genom att klippa upp det och flytta isär bitarna.

I ärmslutet brukar Maja vika tyget inåt två gånger och sy en liten tunnel, för att sedan trä in en bit resår innan hon syr igen mudden.

– Det händer att jag rynkar tyget för hand och syr på ett kantband, men det tar lång tid och jag gör det nästan bara om jag syr en kortare ärm eller en mindre puff, där mudden kommer synas mycket.

Inspirationskällor

På internet och sociala medier finns det flera kanaler med både inspiration och praktiska instruktioner. På Instagram har Maja och vännen Sophie en digital syklubb med olika teman där de ofta beskriver hur de själva går tillväga. Maja tipsar också om den norska influeraren Jenny Skavlan.

– Tillsammans med några andra har hon startat ”Join the fabric”. De gör enkla mönster som går att ladda ner, och visar flera olika sätt man kan variera dem på, säger Maja.

Vill du utveckla din förmåga att konstruera och förändra klädmönster rekommenderar Maja att gå en kurs i mönsterkonstruktion.

Annons

Simpelt men dramatiskt

Viktigast av allt är kanske att börja enkelt, men det innebär inte att resultatet blir tråkigt. På Majas sociala medier varvas långa, löst sittande klänningar, tvådelade set i samma tyg, knytdetaljer och stora volanger. Resultatet blir både minimalistiskt, dramatiskt och lekfullt.

– Du kan göra en kjol av ett tygstycke som du syr ihop i ändarna, fållar och lägger in resår i midjan på. Det blir jättefint och många plagg du ser i affären är konstruerade på precis det sättet. När jag började sy så gjorde jag det inte så krångligt utan använde ett enkelt mönster som skulle sitta lite löst. Inga dragkedjor, öppningar, eller bystinsnitt. Man kan dra den över huvudet och det ser toppen ut.

Maja visar upp en ljusrosa puffärm med knytdetalj och en citrongul minikjol.
Maja blir lätt uppslukad av sitt projekt och kan sitta åtta timmar i streck, tills hon är slut i kroppen. ”Det är en bra idé att ha någon i närheten som påminner om att ta en paus”, säger hon.

Varför sy när man kan köpa?

Det finns flera fördelar med att sy sina egna kläder, bland annat ur ett ekonomi- och hållbarhetsperspektiv.

Annons

– Man blir så stolt över sådant man har gjort själv. Det blir oftast inte slit och släng utan någonting man vill ha kvar, ta hand om och vårda. Man vet hur mycket tid det tagit att göra. Och om det går sönder så känns det inte lika främmande att laga eller ändra det, säger Maja.

Den största fördelen är dock inte praktisk, utan psykologisk. För även om Maja blir glad över den färdiga produkten så är det utmaningen och processen hon njuter mest av.

– Det har varit alldeles för mycket den här våren, både med covid-19, men också av andra skäl. Att klura på ett mönster kräver en del logik och problemlösning. Det ger mig inspiration och energi, men framför allt blir det lite tyst i huvudet.

– Dessutom så känns det lite som att lura systemet att kunna sy något ganska maffigt av ett lakan för nästan inga pengar.

Annons