Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Sy nytt av återanvändbart tyg – snyggt i denim

15 jan, 2024 
Lene Nissen
Tina Gustafsson
Jeans i en hög och grytlappar sydda av jeanstyg
Gamla jeans har massor av användbart tyg när de har gjort sitt som klädesplagg.
Sy nya moderna inredningsdetaljer av dina utslitna kläder. Jeans är tåligt och även om du har hål någonstans, så är nog det mesta av plagget helt och enkelt att använda till något nytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Behåll favoritjeansen eller blusen även om du nött hål på plaggen och sy i stället något nytt av dem. Inredningsdetaljer av denim är inte bara snyggt och modernt utan även ett miljövänligt alternativ.

Grytlappar är snyggt i det moderna köket. Och om du har en jeansskjorta med knäppning kan du sy en kudde på bara en halvtimme.

En grytlapp av denim hänger på väggen bredvid knivar
Att sy nytt av gammalt ligger i tiden och att få ut ett par slitstarka grytlappar från ett par kasserade jeans är ett enkelt och kul handarbete.

GRYTLAPP

Storlek: Ca 22x22 cm.

Material: Ett par jeans och mellanlägg. Vi använde värmetålig Thermolam, finns bland annat på Panduro.

GÖR SÅ HÄR

1. Klipp upp sidosömmen på byxorna så du kan lägga delarna slätt. Klipp ut två tygstycken à 25x25 cm. Från knäna och ner brukar byxorna inte bli så slitna, så dessa delar kan passa bra.

Annons

2. Sy ihop rutorna räta mot räta längs tre hela sidor och en liten bit in på den 4:e med 1 cm sömsmån. Renklipp hörnen och vänd ut rätan.

3. Klipp ut dubbla stycken à 23 x 23 cm av mellanlägget och trä i fickan.

4. Sprätta av två hankar från linningen. Låt dem överlappa varandra med 1 cm i ena änden och sy ihop med raksöm.

5. Vik in 1 cm mot avigan längs den öppna sidan. Stick ner ändarna på hanken i det öppna hörnet. Sy fast med raksöm i tygdelarna. Sy igen öppningen med smygstygn.

6. Sy en raksöm runt om, ca 1 cm från kanten, var försiktig vid hällorna så du inte bryter nålen eftersom det är flera lager tyg där. Sy raksöm i ett kors rakt över grytlappen.

En kudde av denim och med knäppning ligger i en fåtölj
Dina gamla kläder kan bli soffkuddens nya. Extra snygg blir den om du har en dekorativ knäppning som kan få pryda kuddens framsida.

SKJORTKUDDE

Storlek: 45x45 cm.

Annons

Material: En gammal denimskjorta eller kjol, en innerkudde och matchande sytråd.

GÖR SÅ HÄR

1. Sy ihop jeansdelar räta mot räta, så du får två stycken som är 47x47 cm. Om du har en snygg knäppning som här, så ge den en central plats på kuddens framsida. Pressa sömmarna.

2. Sy ihop delarna räta mot räta med 1 cm sömsmån. Renklipp hörnen och vänd ut rätan. Knäpp upp knapparna, stoppa i innerkudden och knäpp dem igen. Om du inte har ett knäppning, får du lämna en öppning för vändning i nederkant och sy ihop den med smygstygn när du lagt i innerkudden.

En hög med jeans i olika toner.
Om du inte har några egna utslitna jeans, så brukar de inte kosta många kronor i loppisbutikerna.
Annons
Så kommer du igång med punch needle-broderiBrand logo
Så kommer du igång med punch needle-broderi
Annons