Artikeln innehåller reklamlänkar

Trendiga punch needle-broderi – så kommer du igång

Skylt med punsch needle-broderi.

Punsch needle har blivit en het trend inom handarbete. Vi lär dig den enkla tekniken.

Foto: Christina Uhlin

Häng på handarbetstrenden punch needle – ett sätt att brodera på med öglor istället för stygn. Så här gör du steg-för-steg!

Det går fort och det är lätt att få ett snyggt resultat med punch needle-broderi när du har fått grepp om tekniken. Du tar helt enkelt nålen med garnet och sticker genom tyget, öglorna växer fram och fyller snart ytorna.

Se hur du kommer igång här:

Så kommer du igång med punch needle-broderi
Slå på ljud

Det är undersidan av ditt handarbete som är rätsidan, så motivet växer fram i skymundan. Helst vill man vända på handarbetet hela tiden för att se förvandlingen och punsch needle blir lätt ett beroende. Du hittar allt material du behöver på Skapamer.se (länk till Skapamer.se).

Så gör du punch needle-broderi steg-för-steg

Rita ditt eget mönster eller gör vår roliga toalettskylt.

Material: En plastficka, en vattenfast tuschpenna, en broderibåge, 20x20 centimeter aidaväv med 4 rutor/cm, decoupagelim, en pensel och ett nystan blått (nr 30235) Mio (100% merinoull) à 50 g/ca 175 m, ett nystan oblekt (nr 32000) 8/4 (100% bomull) à 50 g/ca 170 m, Järbo. Du behöver dessutom ett punch needle-set.

Allt material finns hos Skapamer.se. (länk till Skapamer.se)

Garn Mio, Järbo garn

Garnet Mio finns i många olika färger. Se mer och köp garnet här (länk till Skapamer.se).

Punch needle: Gör så här

  1. Rita upp ditt mönster på baksidan av aidaväven, tänk på att mönstret blir spegelvänt. Om du vill använda vårt mönster så rita av det med tuschpenna på plastfickan. Tejpa upp på fönstret en solig dag och rita av mönstret med blyertspenna på väven. Spänn fast tyget i broderibågen. Trä nålen med önskad färg enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skruva av locket på nålen. Trä in garnet i nålpåträdaren, stick in den i toppen av nålen och ut på andra sidan. Stick in nålpåträdaren genom nålens hål, ta bort nålpåträdaren igen. Trä garnänden genom hålet i locket och skriva fast det igen. Din punch needle är färdig att användas.
  3. Spänn fast tyget i broderibågen.
  4. Ställ in höjden på din nål. Ju längre nål desto högre öglor. Brodera efter mönstret, börja alltid med kanterna av en färg innan du fyller i mönstret inuti. Tänk på att det är sidan du har uppåt som är avigan, så vänd på ditt handarbete då och då för att se att öglorna är jämna och fina. För nålen från de redan broderade stygnen rakt uppifrån och ned genom väven. Tryck igenom hela nållängden, så stygnen blir lika höga. Det kan vara lite svårt innan du fått in rätta tekniken, men öglorna är lätta att repa upp från avigan, så du kan börja om igen. Du behöver inte fästa ändarna under själva broderiarbetet, byt bara färg och fortsätt.
  5. Klipp av garnet, det behöver inte fästas. Renklipp kanterna på ditt handarbete ca 4 cm från broderibågen. Pensla avigan med decoupagelack,vik in kanterna och pensla fast dem.

En bra punch needle-nål hittar du här (länk till Skapamer.se).

Punch needle: Nybörjartips!

  • Det går inte riktigt att brodera hela vägen ut i din broderibåge, använd en större under tiden du handarbetar och byt sedan till en mindre att ha som ram när du är färdig.
  • Tänk på att det är undersidan av ditt handarbete som är rätsidan.
  • Övning ger färdighet. Testa, testa och testa igen! Om ditt garn inte fastnar på baksidan, byt till ett glattare, tjockare eller tunnare garn, eller byt tjockleken på nålen. När du väl lärt dig tekniken, går det i en flygande fart.

Film: Christina Uhlin
Illustration: Shutterstock/TT
Frågor om beskrivningen: [email protected]

Roligt pyssel på en kvart: Sy fina tygblommor