Virkade sig igenom isoleringen – blev en 320 meter lång duk

Birgitta virkade 320 meter lång duk.

Det började som en fönsterlöpare, men efter 16 månader hade Birgitta virkat en 320 meter lång duk i väntan på sin andra vaccindos.

Foto: Privat/SVT

Fönsterlöparen skulle bli en present till dottern, men sedan slog coronan till och Birgitta tvingades isolera sig. Sexton månader senare fick hon sin andra vaccinspruta, och duken var 320 meter lång.

I mars 2020 ringde Birgitta Sandström till sin dotter Malin och frågade om hon skulle kunna tänka sig att få en hemmavirkad fönsterduk i födelsedagspresent. Det ville hon gärna, och Birgitta satte igång med sitt projekt. Drygt en meter skulle den bli, och 17 cm bred. Men så kom coronan och med den restriktionerna, speciellt för personer i riskgrupp, vilket Birgitta med sin KOL-diagnos och astma var.

De fyra döttrarna och totalt elva barnbarnen fick hon inte träffa, och hon tillbringade dagarna hemma i Umeå med ljudböcker, promenader, tv-tittande – och virkning.

– Jag tittade på lådan med garnet och tänkte att jag skulle fortsätta virka tills den var tom. Och när den började bli det så tänkte jag att jag skulle fortsätta till coronan var slut.

Se också: Virka miljövänliga sminkpads

Virka dina egna miljövänliga sminkpads
2:25

Efter reklamen: Virka dina egna miljövänliga sminkpads

(2:25)

Slå på ljud

Garnlådan fylldes på allt eftersom, först köpte en av döttrarna garn på loppis, och sedan gjorde en av de andra döttrarna en efterlysning på sociala medier.

– Jag fick hur mycket som helst, det kom folk och lämnade här utanför min dörr.

Fick en egen plats i soffan

Löparen blev allt längre och Birgitta tvingades snurra den till en hård rulle för att den inte skulle bli för otymplig. Den fick hedersplatsen i mitten av tresitssoffan, och Birgitta satt vid sidan av sin rulle och virkade i stort sett varje dag.

– Efter ett tag insåg jag att coronan nog inte alls skulle gå över, men då var det klart att vi skulle vaccin. Så då bestämde jag mig för att sluta när jag var fullvaccinerad.

Stickguide för nybörjaren – allt du behöver veta om stickor

Den 4 juni i år, nästan ett och ett halvt år efter dotterns födelsedag, fick Birgitta sin andra spruta och ställde undan garnlådan. När duken rullades ut och kontrollmättes så var den hela 320 meter låg.

Först tänkte jag att ”nu ska jag aldrig ta i en virknål igen”, men jag hade lite garn kvar.

Barnbarnet Unni

Yngsta barnbarnet Unni var inte ens påbörjad när mormor Birgitta drog igång sitt projekt.

Foto: Privat

– Först tänkte jag att ”nu ska jag aldrig ta i en virknål igen”, men jag hade lite garn kvar och virkade faktiskt några fönsterlöpare av det sista garnet. Sedan dess har jag gjort annat, men i början fick jag nästan abstinens av att inte virka.

Svårt att kombinera garn med kattunge

Birgitta fyller 65 i oktober och fick en tidig födelsedagspresent av sin familj – en liten kattunge. Dessutom är hon dagmatte till en av döttrarnas hundar, så det är inte optimalt att plocka fram några nya garner just nu. Men till vintern tror hon nog att hon kommer ta upp virknålen igen.

Nu har duken flyttat hem till dottern, där den framöver ska få pryda taket och fungera som extra ljuddämpning i familjens skateboardlokal.
Vad fick hon för födelsedagspresent förra året då, eftersom hon inte fick någon löpare?

– Jo, men det fick hon ju, den blev bara lite försenad och längre än planerat!

TV: Dubbelvirka grytlapp – så gör du steg-för-steg
1:06

Efter reklamen: TV: Dubbelvirka grytlapp – så gör du steg-för-steg

(1:06)

Slå på ljud