Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

11 tips när du handlar: Så sparar du pengar och tid

20 jan, 2020
author Linus Kandefelt
Linus Kandefelt
Kvinna går och handlar med kundvagn.
Foto: TT/Shutterstock
Det finns bra och dåliga idéer när det gäller att handla mat. Här har vi listat 11 knep och tricks som hjälper dig handla smartare. På så sätt kan du spara både tid och pengar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Handla i ditt eget skafferi först

”Har vi pasta hemma?” eller ”visst köpte vi toalettpapper sist?” är väl frågor vi alla ställt under storhandlingen. Genom att ta en extra titt på vad du har hemma går det att spara pengar (du slipper handla saker du redan har) och tid (du slipper grubbla över vad som finns i ditt skafferi).

För visst brukar det sluta med att du köper toalettpapper ändå – vissa saker vill man helt enkelt inte stå utan.

Ett enkelt knep för att slippa stå och grubbla är att man...

2. En stående handlingslista

...har en lista som alltid fylls på. Och med ”alltid” menar vi ALLTID. Tog du sista toalettpappret (ja, vi har snöat in på toalettpapper men det finns vissa saker man INTE vill vara utan) då skriver du upp det direkt.

Ett hett tips för att enklare kunna anteckna hushållsartiklar eller matvaror som saknas är någon form av digitalt verktyg. Har hela familjen en iPhone kan du använda den inbyggda appen ”anteckningar” och dela den med resten av familjen. Annars finns det gott om andra appar för din smarta telefon, bland annat dessa:

3. Jaga inte kuponger i onödan

Sajten goodhousekeeping.com frågade mammorna i flerbarnsfamiljer om deras handlingstips och de flesta var relativt överens om att det tog för lång tid att leta reda på bra rabattkuponger i relation till vad det var värt.

Visst, det var ingen som fnös åt en bra kupong som föll dem i knät, men det var heller ingen av dem som aktivt jagade kuponger.

Med det sagt är det ingen dum idé att hålla utkik efter bra rabattkuponger. Ibland kan det hjälpa dig spara ovärderliga kronor här och där.

Butikens frukt- och gröntavdelning kan ha varierande kvalitet.
Är din butik helt fantastisk när det kommer till frukt och grönt?

4. Välj rätt tid att handla – för dig och butiken

Många av oss handlar ofta i samma butiker (de har en tendens att vara relativt stationära). Detta gör att vi har en chans att ”lära oss” hur våra butiker fungerar.

Annons

Det kan till exempel handla om att din butik oftast har rabatter på onsdagar, de får fräscha grönsaker på måndagar, den snälla damen i charken jobbar alltid på torsdagkvällar. Om du utnyttjar detta till din fördel finns det gott om chanser till riktiga kap.

Att välja rätt tid för handling kan också vara en bra idé av den enkla anledningen att det är mindre folk där vid vissa tidpunkter.

5. Var strukturerad – men flexibel

Många av tipsen här bygger på någon form av struktur – och det är väldigt viktigt. Men ibland är det toppen med flexibilitet.

Låt oss säga att du tänkte laga lasagne i dag. Förutsatt att du är köttätare hade det i ett vanligt recept funnits någon form av köttfärs – låt oss säga nötfärs.

Om du då springer in i en butik som råkar ha jätterabatt på kycklingfärs (eller något annat som inte helt överensstämmer med din ursprungstanke) så går det ändå att med någorlunda små medel jobba runt.

6. Sätt en budget – och håll dig till den

En knaper månad som januari kan det här vara extra viktigt för att hålla hushållskassan flytande. En bra idé kan vara att ha matbudgeten på ett separat konto – den digitala motsvarigheten till att ha kontanter i ett kuvert.

I dag använder majoriteten bankernas digitala tjänster och vi kan därför se vårt saldo ganska enkelt. Inför varje veckohandling kan du då anpassa menyn efter plånboken. Lyxa till det med något gott när du har sparat bra hela veckan – eller satsa på billiga råvaror om det råkat springa iväg.

En kvinna som borde effektivisera sin tid i butiken för att slippa vandra runt i evigheter.
Att virra runt i en butik utan plan kan vara både tidsödande och en plånbokskatastrof.

7. Handla utan de minsta barnen – om det går

Ju mindre tid du spenderar i butiken – desto mindre risk för ”felköp” (en extra chokladkaka, en bulle... ja, ni fattar). Hur söta och härliga de än må vara är ”effektivitet” inte direkt ledordet för mindre barn.

Annons

Så, om möjligt, passa på att handla när du har egentid. Ja, vi är medvetna om att det för många kan låta som både pest OCH kolera att handla under den heliga egentiden – men din plånbok kommer tacka dig i det långa loppet.

Går det inte att få ihop så kanske du är värd den där extra chokladkakan efter alla ”nej”, ”sluta”, ”stopp” och ”inte där!” ändå.

8. Ha en plan när du går in i butiken

Ju bättre vi kan våra matbutiker desto bättre. Vissa av oss strosar gladeligen runt i en jättebutik halva helgen medan vi andra försöker kryssa genom storköpet med samma effektivitet som en målsökande missil (samma personer som ser det som ett misslyckande att behöva gå tillbaka om de missat något).

Att ha en plan inför storhandlandet är inte att underskatta!

9. Veckohandla bara en gång i veckan

Försök undvika Alfons Åberg-fasonerna. ”Jag ska bara...” håller inte riktigt om du vill spara pengar och tid på dina inköp.

Sätt en veckomeny – och handla för den. Är du sen inte sugen på en sallad den dagen du planerat för det är det enkelt att bara byta dag. På så sätt slipper du handla till ytterligare en middag i onödan.

10. Olika butiker kan vara bra på olika sätt

Det må låta lite skumt men vissa butiker är faktiskt bättre än andra på särskilda saker. Den ena butiken kanske har världens fräschaste fruktdisk men köttdisken luktar djurkyrkogård och torrvarorna står aldrig där de borde. Eller så har din butik stenkoll på allt vad chark heter men är lika vilse bland brödet som du.

Därför kan det finnas en poäng med att handla det du vet din butik är bra på just där och sen smita vidare till en annan butik som kompletterar alldeles ypperligt.

Om du handlar sju dagar i veckan är detta måhända inte optimalt, men om du försöker hålla ditt handlande till ett tillfälle går det alldeles utmärkt (förutsatt att butikerna ligger inom rimligt avstånd).

Annons

11. Storpack är inte alltid billigare

I butiken: ”Åh, fyra liter yoghurt för inga pengar alls! Perfekt!”.

Där hemma: ”Suck, nu måste vi slänga tre fjärdedelar igen... Jag blir så trött!”.

Känns det igen? Du är inte ensam!

Det finns visserligen företag som betalar för sopor, men det är vanligtvis något ett vanligt hushåll tjänar jättepengar på. Ett storpack är bara billigare om du faktiskt använder allt. Annars är den lilla förpackningen ett bättre alternativ.

Hur billig råvaran än må vara är mat i soporna alltid dyrare än den i magen.

Källa: Good housekeeping

Foto: Unsplash.com

Annons