Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

4 spartips från mångmiljonären som kallas "Sveriges snålaste"-"Allt handlar om vana"

04 feb, 2022 
Henrik Högström
Günther Mårder ger spartips
Han letar korta datum i matbutiken, går för att hitta gratis parkering och är mångmiljonär. I Nyhetsmorgon berättar Günther Mårder, vd företagarna, hur man vänder på slantarna.
– Allt handlar om vana.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Regeringens besked om slopade restriktioner är ett glädjebesked för många branscher. Även Günther Mårder, vd för företagarna har anledning att fira. Och han gör det på sitt eget budgetmedvetna sätt.

– Sampagne, torrt vitt vin i sodastreamern, berättar han i Nyhetsmorgon i TV4.

Civilekonomen Günther Mårder är 39 år och ekonomiskt oberoende. För lokaltidningen Mitti har han tidigare berättat om att han varit sparsam och medveten sedan barnsben. Som många andra lade han märke till att vissa äter upp lördagsgodiset i ett nafs och att andra kan njuta av det längre. Han ville njuta längre än syskonen. Han växte upp intill Norrviken i Sollentuna. Här kunde han göra fina pengar på att sälja varm saft till frusna skridskoåkare.

– Det kan vara tusentals åkare på isen en dag och varm saft är nästan gratis att producera, det är en enorm avans på det, säger Günther till Mitti.

Sparar resurser

Han verkar inte ha några problem med att presenteras som "Sveriges snålaste person" för tv-publiken och dela med sig av sina spartips. Och att förklara vad som driver honom.

Günther Mårder, vd,
Han kör en behovsanpassad bil med liten motor som står på en gratis parkering på promenadavstånd från hemmet.
Se också: Fredrika tvingades till Rumänien för rätt diagnos - hade endometriosBrand logo
Se också: Fredrika tvingades till Rumänien för rätt diagnos - hade endometrios

– För mig handlar det nånstans om att skapa ekonomiskt utrymme så jag kan investera i andra entreprenörer så att jag får vara med på häftiga resor, säger han.

Annons

På frågan om hur sparsamheten påverkar familjelivet säger han att det handlar om vana. De har vant sig vid att inte slösa med hemmets resurser, el och vatten. Ett beteende som dessutom rimmar väl med samtidens klimatdebatt.

– Mycket av det sparsamma med mig rimmar med hela den klimatdiskussion vi har.

Och eftersom familjen är vana vid en ekonomisk livsstil finns det också utrymme för glada överraskningar när Günther sätter den sidan till.

I Mitti förklarar Günther skillnaden på att vara snål och att vara ekonomisk.

– Folk anser att jag är snål bara för att jag har pengar, det provocerar mig. Snålhet är om det går ut över någon annan. Jag är ekonomisk.

Trerätters under 12 kronor

Günther är i alla fall allt annat än snål när det gäller att dela med sig av sina tips. Som här när han bjuder på en trerätters middag för 11.55 kronor i Uppdrag mat på Youtube 2020.

Günther Mårder, vd Företagarna
Trerätters med silltallrik, pizza och glass kostar under 12 kronor när Günther Mårder bjuder på gästabud.

4 spartips från "Sveriges snålaste person"

Fyndläge i butiken

När andra går mot chark- eller delikatessdisken går Günther Mårder mot butikernas utrymmen för nedsatta varor med kort datum. Här finns det fynd att göra. Han hävdar till och med att "konnässörer" letar efter kött med kort datum och lagrar det lite längre för en angenämare smakupplevelse.

Annons

Tänk framåt

Finne det något restvärde i prylen du behöver så kanske det är värt att lägga lite mer i inköp. Nu är det inte alla som kan lägga tusentals kronor på en klocka men det kan tjäna som exempel. "Sveriges snålaste" mångmiljonär menar att ett samlarur för 40 000 kronor kanske stiger i värde och kan säljas för 45 000 kronor ett år senare. En klocka för 2 500 kronor har inte samma prisutveckling.

Boka sent

I Nyhetsmorgon berättar Günther Mårder om en av sina sista utsvävningar. En semesterresa till Thailand med sambon innan pandemin. Biljetterna var givetvis nedprutade. I det här fallet fick han frångå sina principer och boka hotellrum i förväg. Helst skulle han boka dag för dag för att kunna följa priserna och få lägsta möjliga. Hotellen håller rum men det blir alltid vakanser så det är väl värt att ha is i magen för en rejäl rabatt.

– De blir sällan av med alla rummen.

Planera

Lite tid och bråttom bäddar för impulsköp. Och sådana köp är inte alltid helt väl underbyggda. Sveriges snålaste mångmiljonär rekommenderar framförhållning och struktur som ett effektivt sätt att undgå den fällan.

Annons