6 livsmedel du bör kasta direkt – spelar ingen roll vad bäst före-datumet säger
Men i vissa fall bör man vara på sin vakt – i alla fall om man vill undvika att bli sjuk!
Som miljömedvetna konsumenter är det många svenskar som gör sitt yttersta för att minska matsvinnet. Att vi litar på våra fem sinnen och inte stirrar oss blinda på bäst före-datumet har därför blivit ett beteende, lika självklart som att himlen är blå.
Men det finns ändå tillfällen när vi bör ta hänsyn till datummärkningen och kanske till och med kasta mat – även om datumet inte passerat ännu!
Ja, för när det handlar om livsmedelshygien finns det vissa matvaror som är lite extra känsliga, vilket tidningen Land tidigare rapporterat om. Läs vidare för sex vanliga exempel på sådan mat.
Bäst-före-datum och sista förbrukningsdag
- Bäst före-datum: Den här märkningen avser det datumspann inom vilket livsmedlet behåller sin ursprungliga kvalitet, så som färg, form, spänstighet och krispighet. Det är därför ofta säkert att konsumera maten efter att datumet passerat, men förlorad kvalitet kan eventuellt påverka faktorer som smak och konstistens.
- Sista förbrukningsdag: Det här datumet är inte visar efter vilken tid livsmedlet inte längre är säkert att äta. Till skillnad från bäst före-datumet bör man alltså inte lita på sin egen bedömning av livsmedlet efter att sista förbrukningsdag passerat. Livsmedlet kan vara angripet av mikroorganismer efter att ha lagrats, och det kan göra dem hälsoskadliga att förtära.
1. Gravad och rökt fisk
Förpackad gravad eller rökt fisk kan innehålla listeriabakterier, som kan vara väldigt farlig att få i sig. I synnerhet för personer med nedsatt immunförsvar. Det kluriga med den här bakterien är att den inte orsaker missfärgning eller dålig lukt. Smittan är därför svår att upptäcka själv. Den kan dessutom föröka sig även i kylskåpstemperatur och vakuumförpackning.
Enligt Livsmedelsverket kan man känna sig trygg om man:
- Inte äter förpackad gravad eller rökt fisk efter sista förbrukningsdag.
- Äter upp innehållet i öppnad förpackning genast, alltså vid öppningstillfället.
- Kollar datumet i butiken och väljer så färskt datum som möjligt.
2. Bröd
Om brödet i skafferiet har börjat få små fläckar av mögel ska du kasta det direkt, oavsett vad det står på förpackningens datummärkning. Det räcker inte att skära bort den synligt angripna delen. Nej, betrakta hela brödet som oätligt.
Mögelsvampen som angriper bröd består nämligen av långa osynliga trådar, som snabbt sprider sig genom hela brödet, eftersom det är så poröst. Enligt Livsmedelsverket gäller samma sak om brödet smakar mögel, trots att det inte finns några synliga tecken på mögel.
3. Bär
Hallon, blåbär, jordgubbar och andra bär ska kasseras direkt om de är mögliga eller ruttna. Använd bara friska och fast bär när du tillagar exempelvis paj, smoothie, sylt eller saft.
Enligt Livsmedelsverket kan bär som inte har några synliga mögelangrepp beräknas som friska, även om de legat intill sådana som har möglat. Detsamma gäller också för frukt och grönsaker.
4. Köttfärs
Malet kött utgör en miljö där bakterier lätt kan få fäste och gro. Ofta behöver det inte röra sig om smitta. Nedbrytningsbakterier som ger färsen dålig lukt och smak är vanligare, men bidrar såklart till att färsen inte bör ätas.
I sällsynta fall kan köttfärs och annat kött smittas med sjukdomsbakterier, så som exempelvis Ehec, under hanteringen vid slakten. Eftersom det är en svårupptäcklig bakterie, som i värsta fall kan orsaka allvarliga skador, rekommenderar Livsmedelsverket att man som konsument aldrig äter rå köttfärs, samt att man är extra noga med att färsen blir helt genomstekt vid tillagning.
5. Rå fisk
Vissa fiskarter med mörkt kött (exempelvis makrill, strömming, tonfisk och anjovis) kan innehålla höga halter av aminosyran histidin. Vid felaktig hantering, om fisken exempelvis förvaras i för hög temperatur, kan det ämnet omvandlas till histamin. Något som i sin tur kan orsaka histaminförgiftning, som ger akuta magsjukeliknande symtom.
Aminosyran histidin finns i andra fiskarter och kan bidra till att fisken bryts ner och börjar lukta illa, vilket gör den otjänlig, men däremot inte sjukdomsframkallande.
6. Yoghurt, crème fraiche och färskost
Sist men inte minst har vi mejeriprodukter med fläckar av mögel. Precis som med brödet (se punkt 2) bör vi betrakta hela produkten som oätlig och slänga ut den på studs. Detta eftersom den här typen av livsmedel innehåller mycket vätska, vilket ökar risken för att mögelgifter spridits i hela livsmedlet.