7 saker som inte bör värmas i mikron

Kvinna öppnar en mikrovågsugn med mat i.

Foto: Shutterstock/TT

Mikrovågsugnen är perfekt för att snabbt värma upp mat. Men det finns vissa saker som aldrig bör stoppas i en mikro.

En mikrovågsugn är praktisk på många sätt och det mesta fungerar utmärkt att värma i den. Men vissa saker bör inte stoppas i en mikro. Det menar den amerikanska hälsoexperten Isadora Baum.

Se också: 5 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

0:48

Efter reklamen: 5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

(0:48)

Slå på ljud

Förutom att en del material innebär en direkt brandrisk kan kemikalier även bli cancerframkallande vid upphettning.

– Förpackningar som exempelvis innehåller ämnet Bisfenol A (BPA) är oerhört farligt, eftersom BPA kan resultera i både infertilitet och hjärt-kärlsjukdomar, säger Isadora Baum.

Här är 7 saker du inte bör värma i mikron:

1. Plastbehållare

Att värma mat i plastbehållare kan vara mycket farligt, eftersom många plaster innehåller BPA. När behållaren hettas upp kan cancerframkallande substanser bildas som läcker ut i maten.

2. Aluminiumfolie

Varm metall är känd för att sända ut gnistor och fatta eld – och samma sak är det med aluminiumfolie. Folien absorberar värme mycket snabbt vilket kan leda till att det lätt börjar brinna.

3. Matlådor av frigolit

Sätt aldrig in färdigmat i en förpackning av frigolit (cellplast) i mikron, även om det står att den är ”mikrovågsugn-säker”. Särskilt varianaten styrenplast är en typ av plast som innehåller farliga kemikalier som kan sprida sig till maten vid uppvärmning.

Därför ska du inte salta när du lagar mat i mikron

4. Take away-lådor

Take away-lådor från restauranger eller frysdiskar innehåller ofta metall, som i likhet med folie, kan utlösa en brand. Överför i stället maten till en tallrik innan du värmer den, råder experter, även om det anges på förpackningen att materialet tål mikron.

5. Bröstmjölk

En amerikansk studie visar att bröstmjölk som värms i mikron förlorar viktiga enzymer samtidigt som tillväxten av kolibakterier ökar 18 gånger jämfört med bröstmjölk som inte värms i mikron. Dessutom kan upphettningen bli ojämn med vissa hetare partier som bränner barnets mun.

6. Chili

Värmen i mikron gör att chilin blir ännu starkare och kan bränna din hals. De kemikalier som frigörs när du öppnar mikrovågsugnen kan också skapa en stickande känsla i ögonen.

7. Ägg

Att snabbt tillaga hårdkokta ägg i mikron har på senare tid blivit populärt. Men experter avråder från detta eftersom ägg i mikron kan explodera.

En gång för alla – är det bra eller dåligt att värma maten i mikrovågsugn? Tre experter förklarar

Källa: bustle.com