Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Bakteriedödande munskölj – 10 sätt att använda det!

14 aug, 2016 
Malin Perlheden
Munskölj är bra till så mycket mer än att bara gurgla. Den bakteriedödande vätskan kan användas till en rad olika saker hemma!
Du har säkert inte tänkt på att det står en multistädprodukt i ditt badrumsskåp. Här är 10 sätt du kan använda munskölj!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Munvatten är praktiskt och ingår i mångas dagliga tandhygienrutiner. De flesta av oss använder det för att komplettera tandborstningen, eller som en livräddare när man bara är för trött för att borsta tänderna.  

Men visste du att du kan använda munvatten till så mycket mer än att bara gurgla? Munvatten uppfanns redan 1879 och användes då som bakteriedödande medel inom kirurgi, och det var först på 1970-talet som munvatten marknadsfördes som en lösning till dem som lider av dålig andedräkt.

Att munskölj är bra till så mycket mer än bara tänderna är alltså egentligen ingen stor överraskning. Här är 10 tips på hur du kan använda det i din vardag. Bäst är om produkten innehåller alkohol och mint eller eukalyptus.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

10 sätt att använda munskölj 

1. Få bort dålig lukt i avfallsspannen med munskölj

Luktar det illa i din soptunna? Dränk en servett i munskölj och släng den i soporna, det hjälper till att neutralisera dåliga lukter. När du har bytt soppåse kan du också börja med att slänga en servett med munskölj så den ligger i botten av soporna. Det gör att det luktar fräscht i soptunnan.

Annons

2. Rengör din tandborste

Många tänker inte på att hålla tandborsten ren, kanske eftersom vi använder den för att just rengöra! Sterilisera din tandborste genom att ställa den med borsthuvudet nedåt i ett glas med munskölj över natten.

3. Gnid in lite munskölj på din hund och slipp lopporna

Det låter kanske konstigt, men munskölj har faktiskt en motverkande effekt på loppor. Både mint och eukalyptus är perfekta för att hålla lopporna på avstånd, utan att du behöver använda starka kemikalier.

Det enklaste sättet är att hälla lite munskölj i hundschampoot.

4. Munskölj får insektsbetten att sluta klia

Du kan faktiskt lindra kliande insektsbett med hjälp av munskölj! Eukalyptus verkar lugnande för irriterad hud och alkoholen i munsköljenen hjälper till att lindra infektioner samt hindrar klådan från att sprida sig. Häll lite munskölj på en bomullsboll och låt det verka några dagar eller tills du märker skillnad.

Annons

5. Vårda dina fötter

Nagelsvamp är inget ovanligt men kan vara svårt att bli av med! Sänk fötterna i ett snabbt fotbad med munskölj, det tar snabbt död på nagelsvampen.

6. Gnid in det under armarna

Slut på deodorant? Häll lite munskölj på en bomullstuss och dutta i armhålorna. Munsköljet hjälper till att hålla ovälkomna dofter borta.

7. Snabbstäda toan

Behöver din toalett en snabbrengöring? Du behöver inga rengöringsmedel för att få en fin toaskål. Häll lite munskölj i toan och skrubba sedan bort fläckar med toalettborsten. De bakteriedödande ämnena i munsköljen fungerar precis lika bra här som i din mun.

8. Använd munskölj i håret

Ja, du läste rätt. När munskölj först introducerades rekommenderades det även som ett bra medel för att få bukt med mjäll. Även om användningsområdet aldrig vann spridning, så är det inte desto mindre sant. Gnugga lite munskölj i hårbotten när ditt hår är blött, vira in det i en handduk en stund och låt de bakteriedödande ämnena verka.

Annons

9. Rengör din skärm

Ta en ordentlig titt på din skärm – vad ser du? Om du är som de flesta av oss är skärmen antagligen täckt med smuts, fläckar och kanske till och med kladd! Gör rent skärmen genom att använda lite munskölj. Häll lite på en trasa och torka försiktigt över skärmen och vinka hej då till alla äckliga bakterier.

10. Häll munskölj i tvättmaskinen

Hur ska man kunna förvänta sig av en tvättmaskin att tvätta kläderna rena, om den inte är ren? Häll cirka 1 dl munskölj i tvättmaskinen och kör en tom maskin för att rengöra.

Källa: TipHero
Foto: Shutterstock

Läs också:

9 oväntade sätt att använda ättika på

Annons