Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Bästa sättet att rengöra ugnsformar

09 feb, 2018 
Marcus Alm
Kvinna städar ugnsform.
Glöm allt om fastbrända matrester – snart är dina ugnsformar som nya igen.
När matrester bränt fast i en ugnsform är det enkelt att antingen ge upp och blötlägga formen, eller att söka på Internet efter lösningen. Men vilket av alla knep som listas är egentligen bäst?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sätta in en form i ugnen och luta sig tillbaka är något av det bästa vi vet. Det absolut bästa tipset för att få en ren ugnsform är att diska den direkt. Men efter att man satt i sig hela formens innehåll till middag är det lätt att man blir trött och väljer att skjuta på det till morgondagen. Om du befinner dig i den situationen kan det vara bra att veta vilka knep för att rengöra formen som fungerar bäst.

Rengöra ugnsformar:

Bikarbonat och diskmedel

Den metod som fungerar bäst är att täcka hela insidan av formen med bikarbonat och diskmedel. Fyll sedan formen med varmt vatten och låt stå i cirka 15 minuter. Slutligen tar du en tvättsvamp och börjar diska formen medan du strör bikarbonat över de fläckar som kvarstår. Friktionen från bikarbonatet ska då enkelt få bort de värsta av fläckar.

Mat som bränner fast i ugnsformar skapar ofta onödigt mycket arbete i köket.
Mat som bränner fast i ugnsformar skapar ofta onödigt mycket arbete i köket. Foto: IBL Bildbyrå

Diskmedel och aluminiumfolie

Detta tips finns över hela Internet. Tydligen ska aluminiumfolie, hoprullat till en form, vara mer effektiv än en tvättsvamp när man verkligen behöver skrubba. Tyvärr är den inte i närheten av lika effektiv som kombinationen bikarbonat och diskmedel. Trots att man lämnar formen i varmt vatten och diskmedel i cirka 15 minuter lever inte aluminiumformen upp till myten. Det hade varit effektivare att använda sig av stålull eller en grov tvättsvamp.

Annons

Se också: Så rengör du ugnsgallret medan du sover

Videon kunde inte hittas

Ättika

Att använda ättika för städning i hushållet fungerar så väl i många fall att det blev en stor besvikelse när det skulle testas på ugnsformar. Trots att man blötlägger formen i ättika i 20 minuter innan man börjar skrubba fungerar inte detta knep. Ättikan är helt oförmögen att råda bot på fett och ingrodda rester och borde sparas till att tvätta fönster.

Blötläggning och disksvampar i kombination med bikarbonat fungerar bäst.
Blötläggning och disksvampar i kombination med bikarbonat fungerar bäst. Foto: IBL Bildbyrå

Källa: Goodhousekeeping.com

Läs också:

10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons