Birgittas corona-spel gör succé på nätet

Kollage av Birgitta som uppfann ett coronaspel och en köksbänk med kryddburkar.
Birgitta satt isolerad i hemmet och hade svårt att fördriva tiden. Då kom hon på en genialisk idé – med kryddor. Nu hyllas hon på Facebook för sitt roliga corona-spel.

Många sitter just nu frivilligt eller ofrivilligt i coronakarantän. När arbetet hemifrån är slut för dagen och det är dags att hitta underhållning för kvällen kan tiden kännas dryg. Det finns trots allt gränser för hur många tv-serier eller böcker vi orkar ta oss igenom…

Skolklassens oväntade hyllningar när Inga fyllde 96 år:

Men isolering i hemmet är ett ypperligt tillfälle för kreativitet. Det upptäckte Birgitta Sparf, 65 år, i Enskede som bestämde sig för att ”krydda till” tillvaron. Hennes egen uppfinning – ”corona-spelet” – har på kort tid gjort succé på Facebook.

– Jag går här hemma, precis som alla andra, i min karantän och plockar och städar. Då poppade idén plötsligt upp. Nu ska jag ta tag i mitt kryddskåp!

Porträtt av Birgitta Sparf.

Birgitta Sparf uppfann corona-spelet i karantän. Foto: Privat

Ville skoja till det

Birgitta radade upp sina kryddor på köksbänken, men att börja sortera är ju inte världens roligaste sysselsättning.

– Därför ville jag skoja till det och göra det som ett kul spel, berättar hon.

På sitt inlägg på Facebook listar Birgitta de 7 spelpunkterna för corona-spelet med kryddburkarna.

Har skrattat högt där hemma

Inlägget har i skrivande stund närmare 900 likes och cirka 350 delningar. Vanligtvis brukar Birgitta få runt 50 till 70 likes, berättar hon.

Äldreboendets drag för att öka glädjen i coronatider – hästar

Förutom att följarna har hyllat hennes idé, har även diskussioner uppstått kring olika kryddors användningsområden och utgångsdatum. Vad kan man egentligen ha kryddnejlika till? Tipsen strömmar in i kommentarsfältet. Till älgköttbullar och indisk mat, föreslår någon. En annan har hittat kryddor i sitt skåp som är äldre än barnen.

– Jag har fått så många roliga svar under mitt inlägg. Jag har skrattat högt och är så glad att det blev så uppskattat, säger Birgitta.

Blir ordning och reda

Vissa följare har till och med blivit sugna på att baka pepparkakor redan i morgon, trots att det är åtta månader till julafton. Dessutom har en inbördes tävling mellan följarna uppstått: Den som har mest curry hemma vinner!

– Man måste ha humor i alla lägen, det lättar alltid upp, menar Birgitta. Man kan inte bara deppa och förfasa sig. Ett sinne för humor hjälper mitt i all bedrövelse.

Ytterligare en positiv effekt av corona-spelet är att det blir lätt att hitta precis det man söker i hyllorna.

– Ja, nu är det ordning och reda i kryddskåpet! Burkarna står till och med i bokstavsordning, säger Birgitta stolt.

5 nyttiga kryddor som stärker ditt immunförsvar